În R. Moldova va fi înființat un colegiu militar. Instituția își va deschide ușile în septembrie

În R. Moldova va fi înființat un colegiu militar. Instituția își va deschide ușile în septembrie
Sursa foto: Academia Militară „Alexandru cel Bun”

În cadrul Academiei Militare a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun” va fi creat un colegiu militar. Cabinetul de miniștri a aprobat o hotărâre în acest sens în cadrul ședinței din 29 mai.

Colegiul Militar își va deschide ușile în septembrie. Instituția va oferi programe de formare profesională tehnică post-secundară în domeniul milităriei, ceea ce este o premieră pentru țara noastră.

Potrivit secretarului de stat Sergiu Plop, proiectul a fost elaborat în scopul asigurării completării Armatei Naționale cu tehnicieni militari calificați (categoria „sergenţi”). În prezent, instituția dispune de un număr insuficient de astfel de specialiști, ceea ce afectează capacitățile operaționale ale armatei.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

„Academia Militară deține dreptul asigurării Forțelor Armate ale R. Moldova cu cadre de ofițeri cu studii superioare, însă nu și a tehnicienilor militari cu studii profesional tehnice post-secundare, iar alte instituții de învățământ din țară nu formează specialiști în domeniul de formare profesională Serviciul militar și apărare”, se precizează în nota informativă a proiectului.

În fiecare an, Colegiul Militar urmează să pregătească 60 de tehnicieni militari pentru Armata Națională. La finalizarea celor patru ani de studii, absolvenții vor primi gradul militar primar al corpului de sergenți „caporal”. Tinerii vor beneficia de un loc de muncă garantat în una din unitățile militare ale Armatei Naționale și vor putea să-și continue studiile de licență la Academia Militară, fără concurs de admitere.

Până la finele anului 2024, pentru activitatea colegiului vor fi necesare peste 1,5 milioane de lei, iar pentru anul 2025 - peste 7,7 milioane de lei.