În R. Moldova va fi creat un registru al profesorilor demiși pentru abuzuri față de elevi

Ministerul Educației va crea un registru național al cadrelor didactice care au fost demise din cauza abuzurilor asupra elevilor, pentru a preveni reangajarea lor în sistemul educațional. Despre acest lucru a anunțat ministrul Educației, Dan Perciun, în podcastul „Laboratorul Social” de la Europa Liberă.
Potrivit ministerului Educației, autoritățile lucrează acum împreună cu juriștii pentru a defini cadrul legal necesar, iar sistemul ar putea deveni funcțional până la sfârșitul anului. Deocamdată, nu este clar dacă acest registru va fi accesibil doar pentru instituțiile de învățământ și pentru autorități sau va putea fi consultat de oricine. De asemenea, ministerul trebuie să stabilească criteriile exacte pentru includerea și păstrarea datelor.
Președintele Federației Sindicatelor din Educație și Știință, Ghenadie Donos, a declarat pentru Europa Liberă că registrul ar trebui să fie gândit astfel încât să nu aibă de suferit cei care își fac onest meseria: „Este și mult subiectivism în această idee. Mulți profesori incomozi sau care au poziție civică diferită ar putea să fie în aceste liste”, a precizat Donos
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Sisteme similare, care urmăresc cazurile profesorilor sancționați pentru abuzuri asupra elevilor, există în mai multe țări europene. De exemplu, Marea Britanie are un registru al profesorilor interziși în sistemul educațional, iar autoritățile franceze au impus reguli mai stricte pentru verificarea antecedentelor cadrelor didactice.
Potrivit sursei citate, pe lângă acest registru, Ministerul Educației ia în considerare și alte măsuri pentru combaterea violenței în școli, inclusiv, campanii de prevenire a abuzurilor în rândul profesorilor și elevilor, instruiri pentru cadrele didactice privind gestionarea situațiilor de conflict și utilizarea unor metode educaționale non-violente, crearea unor mecanisme mai clare pentru semnalarea acestor cazuri.

Anul trecut, Codul Educației a fost completat cu o serie de sancțiuni și pentru elevii care comit abateri, de exemplu, sunt violenți cu alți copii sau cu personalul instituției, perturbă constant desfășurarea lecțiilor sau folosesc obiecte interzise în clasă. În funcție de gravitate, sancțiunile variază de la o observație înscrisă în agendă până la exmatricularea din liceu fără drept de reînscriere.
Potrivit datelor oferite de Ministerul Educației, în 2023 au fost raportate aproximativ 8.000 de cazuri de violență în instituțiile de învățământ. Cele mai frecvente forme sunt agresiunea fizică, neglijarea copiilor, bullying-ul și violența emoțională.