În R. Moldova va fi creat un Registru al drumurilor publice

În R. Moldova va fi creat un Registru al drumurilor publice
Sursa foto: asd.md.

Infrastructura drumurilor din țara noastră va fi monitorizată mai eficient, datorită unui sistem informațional de profil. Cabinetul de miniștri a aprobat, marți, 30 aprilie, o hotărâre privind crearea Registrului drumurilor publice.

Potrivit Executivului, evidența informațională a drumurilor publice va permite o monitorizare mai precisă a stării fiecărui traseu și identificarea nevoilor specifice de întreținere.

„Prin cunoașterea în timp real a stării drumurilor și a necesităților de investiții, va fi posibilă o utilizare mai eficientă și mai transparentă a finanțelor publice pentru infrastructură, în conformitate cu prioritățile stabilite. În particular, vor fi evitate costurile mari asociate reparațiilor urgente, datorită intervențiilor de întreținere regulate”, notează Guvernul.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Datele din Registru vor putea fi folosite și de alte sisteme și resurse informaționale de stat, inclusiv pentru determinarea traseelor optime în eliberarea autorizațiilor speciale de transport. Totodată, registrul va fi integrat cu alte sisteme relevante, cum ar fi cele de transport public, cel geografic național și sistemele de urgență.

Mijloacele financiare necesare pentru dezvoltarea sistemului informațional sunt estimate la 6 milioane de lei.