În R. Moldova au fost înregistrate încă două cazuri de infecție cu virusul West Nile: Ambele sunt de import
În R. Moldova au fost înregistrate două cazuri de infecție cu virusul West Nile (VWN), la doi bărbați cu vârstă de 39 și 54 ani, a anunțat pe 13 septembrie Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).
Ambele cazurile sunt de import: primul pacient, domiciliat în Chișinău, în perioada 14 august - 6 septembrie curent s-a aflat în România, unde a fost înțepat de mai multe ori de țânțari. Al doilea pacient domiciliat în orașul Tiraspol, a revenit pe 5 septembrie curent din Cehia fiind, la fel înțepat de țânțari, la întoarcere în R. Moldova deja prezenta semne de boală.
Anterior, în R. Moldova au fost înregistrate 2 cazuri de infecție cu VWN, unul în anul 2019 și altul în luna august anul curent.
De la începutul anului 2024 și până la data de 5 septembrie 2024, 15 țări din Europa au raportat cazuri umane de infecție cu virusul West Nile: Albania, Austria, Bulgaria, Croația, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Kosovo*, Macedonia de Nord, România, Serbia, Spania și Türkiye.
În România de la începutul perioadei de supraveghere a infecției cu virusul West Nile (03.06.2024) până la data de 05.09.2024 s-au înregistrat 47 cazuri dintre care 40 cazuri confirmate și 7 cazuri probabile de infecție cu virusul West Nile. Din aceste cazuri 4 au decedat.
Virusul West Nile se transmite doar prin înțepătura unui țânțar infectat, dar nu şi de la om la om. Probabilitatea ca cineva să se îmbolnăvească de la o singură înțepătură este redusă.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
De obicei, virusul se manifestă prin simptome similare cu gripa: oboseală, slăbiciune musculară, febră şi durere intensă de cap, erupții cutanate pe piept. Majoritatea cazurilor umane (80%) se manifestă asimptomatic sau sub forme ușoare care se vindecă de la sine. Persoanele în vârstă și persoanele imunocompromise prezintă un risc mai mare de a dezvolta forme severe de boală, inclusiv forme neurologice: rigiditatea mușchilor gâtului, vărsături, sensibilitate crescută la lumină, convulsii.
Specialiștii ANSP reamintesc recomandările în scopul protejării împotriva infectării cu virusul West Nile:
- evitarea expunerii la țânțari: purtați haine de culori deschise, cu mâneci lungi, pantaloni și șosete înalte, mai ales seara;
- să utilizeze substanțe chimice repelente pentru țânțari;
- să împiedice pătrunderea țânțarilor în casă (prin plase de protecție la geamuri/uși);
- înlăturarea condițiilor de dezvoltare a țânțarilor (schimbarea regulată a apei folosită pentru adăparea păsărilor, îndepărtarea acumulărilor temporare de apă, gunoiului menajer etc.).