În R. Moldova au fost înregistrate încă două cazuri de infecție cu virusul West Nile: Ambele sunt de import

În R. Moldova au fost înregistrate încă două cazuri de infecție cu virusul West Nile: Ambele sunt de import
Sursa foto: pixabay

În R. Moldova au fost înregistrate două cazuri de infecție cu virusul West Nile (VWN), la doi bărbați cu vârstă de 39 și 54 ani, a anunțat pe 13 septembrie Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).

Ambele cazurile sunt de import: primul pacient, domiciliat în Chișinău, în perioada 14 august - 6 septembrie curent s-a aflat în România, unde a fost înțepat de mai multe ori de țânțari. Al doilea pacient domiciliat în orașul Tiraspol, a revenit pe 5 septembrie curent din Cehia fiind, la fel înțepat de țânțari, la întoarcere în R. Moldova deja prezenta semne de boală.

Anterior, în R. Moldova au fost înregistrate 2 cazuri de infecție cu VWN, unul în anul 2019 și altul în luna august anul curent.

De la începutul anului 2024 și până la data de 5 septembrie 2024, 15 țări din Europa au raportat cazuri umane de infecție cu virusul West Nile: Albania, Austria, Bulgaria, Croația, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Kosovo*, Macedonia de Nord, România, Serbia, Spania și Türkiye.

În România de la începutul perioadei de supraveghere a infecției cu virusul West Nile (03.06.2024) până la data de 05.09.2024 s-au înregistrat 47 cazuri dintre care 40 cazuri confirmate și 7 cazuri probabile de infecție cu virusul West Nile. Din aceste cazuri 4 au decedat.

Virusul West Nile se transmite doar prin înțepătura unui țânțar infectat, dar nu şi de la om la om. Probabilitatea ca cineva să se îmbolnăvească de la o singură înțepătură este redusă.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

De obicei, virusul se manifestă prin simptome similare cu gripa: oboseală, slăbiciune musculară, febră şi durere intensă de cap, erupții cutanate pe piept. Majoritatea cazurilor umane (80%) se manifestă asimptomatic sau sub forme ușoare care se vindecă de la sine. Persoanele în vârstă și persoanele imunocompromise prezintă un risc mai mare de a dezvolta forme severe de boală, inclusiv forme neurologice: rigiditatea mușchilor gâtului, vărsături, sensibilitate crescută la lumină, convulsii.

Specialiștii ANSP reamintesc recomandările în scopul protejării împotriva infectării cu virusul West Nile:

  • evitarea expunerii la țânțari: purtați haine de culori deschise, cu mâneci lungi, pantaloni și șosete înalte, mai ales seara;
  • să utilizeze substanțe chimice repelente pentru țânțari;
  • să împiedice pătrunderea țânțarilor în casă (prin plase de protecție la geamuri/uși);
  • înlăturarea condițiilor de dezvoltare a țânțarilor (schimbarea regulată a apei folosită pentru adăparea păsărilor, îndepărtarea acumulărilor temporare de apă, gunoiului menajer etc.).
În R. Moldova a fost înregistrat un caz de infecție cu virusul West Nile
În R. Moldova a fost înregistrat recent un caz de infecție cu virusul West Nile (VWN), la un bărbat în vârstă de 49 de ani. Pacientul primește îngrijiri medicale în condiții de staționar, iar starea acestuia este satisfăcătoare, anunță Ministerul Sănătății. Acesta este al doilea caz de infecție cu…