În luna mai, Moldovagaz va cumpăra gaze naturale de la Energocom cu 331 de euro pentru o mie de metri cubi

În luna mai, Moldovagaz va cumpăra gaze naturale de la Energocom cu 331 de euro pentru o mie de metri cubi
Imagine simbol

Compania Moldovagaz va cumpăra și în luna mai gaze naturale de la Energocom. Astfel, prețul de achiziție va constitui 331,22 euro pentru o mie de metri cubi, sau 6298,5 lei o mie de metri cubi (fără TVA), a precizat compania.

Potrivit Moldovagaz, prețul a reieșit din puterea calorifică superioară prognozată de 10,64 kWh pe metru cub, și cursul valutar la ziua de joi, 2 mai.

Pe 23 aprilie, SA Energocom a anunțat că a câștigat licitația pentru livrarea de gaze naturale pentru luna mai inițiată de Moldovagaz pe platforma electronică de tranzacționare administrată de BRM East Energy SRL, sucursala locală a Bursei Române de Mărfuri.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

În luna mai vor fi livrate circa 20 milioane de m3 de gaze, în baza unei formule stabilite de Moldovagaz, ce include indicele TTF  Front Month. Aceasta este prima licitație la care participă Energocom pe platforma BRM East Energy SRL, la licitația de astăzi au fost trei participanți înregistrați.

Până acum, în perioada stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale obliga Moldovagaz să procure gaze de la Energocom, invocând argumente de securitate energetică.

BRM East Energy SRL a început a organiza licitații din luna aprilie pentru consumatorii industriali. De la 1 ianuarie 2025, toți consumatorii non-casnici mari vor fi obligați să facă achiziții, în baza unor amendamente recente votate la Legea cu privire la gazele naturale.