În luna iunie, prețul mediu de achiziție a energiei electrice a fost de aproape 110 euro/MWh

În luna iunie 2025, compania de stat Energocom a achiziționat de pe piața locală și din import circa 301 mii MWh de energie electrică, la un preț mediu ponderat de 109,92 euro/MWh. Acest preț este cu circa 35 de euro sau cu peste 24% sub prețul plafon de achiziție inclus în actualul tarif stabilit de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) - 145 euro/MWh.
Potrivit Energocom, 70,65% din energia cumpărată în iunie a fost de import, în timp ce producătorii interni au contribuit cu 29,35%.
Din România s-a importat energie la preț preferențial, acoperind 4,53% din consum. Aproximativ 43,31% au fost procurate în baza unor contracte bilaterale cu furnizori externi, iar alte 22,81% au fost procurate de pe bursele OPCOM și BRM.
La nivel intern, centralele electrice din Chișinău și Bălți au livrat 5,434 mii MWh, reprezentând 1,8% din totalul achizițiilor, în timp ce energia din surse regenerabile a însumat circa 88,464 mii MWh, echivalentul a 27,55%.
Prețul de achiziție menționat nu include costurile asociate cu transportul, logistica sau rezervarea capacităților de livrare.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Din 1 ianuarie 2025, Gazprom nu mai livrează gaze naturale în regiunea transnistreană și, respectiv, malul drept al Nistrului nu mai primește energie electrică de la MGRES. Volumul necesar pentru consumul zilnic pentru malul drept al Nistrului este asigurat din producerea locală și importuri din România, însă la prețuri mai mari.
Din 10 ianuarie 2025, pentru consumatorii din centrul și sudul țării, deserviți de Premier Energy, a fost stabilit prețul de 4,10 lei/kWh, iar pentru consumatorii din nordul țării, deserviți de FEE-Nord - de 4,68 lei/kWh.
Din februarie, toți cetățenii R. Moldova beneficiază de compensații pentru energia electrică, oferite din ajutoarele UE. Compensațiile sunt incluse direct în facturi și acoperă creșterea de tarif pentru consumul de până la 110 kWh.