Important pentru șoferi. Noi reguli pentru inspecția tehnică periodică a vehiculelor
Periodicitatea inspecțiilor tehnice pentru autovehicule va fi extinsă, defecțiunile tehnice vor fi clasificate în baza unui nou sistem, iar taxele pentru testarea auto s-ar putea majora cu până la 15-20%. Aceste prevederi se conțin în Regulamentul cu privire la inspecția tehnică periodică a vehiculelor rutiere, aprobat de Guvern pe 18 decembrie.
Documentul aprobat de Guvern urmărește alinierea cadrului normativ național la cerințele europene și stabilește sistemele și componentele care urmează a fi verificate în procesul de inspecție tehnică, precizează reprezentanții Executivului.
Astfel, pentru mașinile personale mai noi de 10 ani, regulamentul prevede efectuarea testării tehnice o dată la doi ani, față de testarea anuală în prezent. În același timp, pentru autocare, taxiuri, ambulanțe, vehiculele implicate în transportarea mărfurilor periculoase și vehiculele destinate instruirii, mai noi de 10 ani, testarea tehnică se va face o dată în an și nu o dată la 6 luni cum este în prezent.
Totodată, tarifele pentru inspecția tehnică periodică ar putea crește cu 15-20%. Potrivit autorilor documentului, creșterea tarifelor este justificată și de faptul că inflația a înregistrat fluctuații semnificative între anii 2012 și 2024 variind de la 4,8% la 38%.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Un element nou inclus în regulament se referă la sistemul de clasificare a defecțiunilor tehnice care prevede măsuri diferențiate pentru fiecare categorie de defecțiuni, și anume:
• defecțiuni minore - permit vehiculului să rămână în circulație fără necesitatea unei noi inspecții;
• defecțiuni majore - necesită remedierea problemelor într-un termen stabilit;
• defecțiuni periculoase – vehiculul este exclus din circulație până la remedierea completă.
Totodată, vor fi simplificate procedurile de identificare a vehiculelor și a proprietarilor acestora. Șoferii vor trebui să prezinte doar actele personale la inspecție, iar verificarea datelor vehiculului se va realiza automat prin intermediul sistemului AutoTest.
Autorii spun că aceste reglementări vor limita circulația pe drumurile publice a vehiculelor rutiere care nu corespund pe deplin normelor tehnice, vor încuraja reînnoirea parcului de autovehicule, dar și vor diminua numărul de accidente rutiere, protejând astfel viețile cetățenilor implicați în trafic.
Noile reguli pentru inspecția tehnică periodică a vehiculelor ar urma să fie aplicate începând cu data de 1 iunie 2025.