Igor Cuciuc, despre decesul unicei sale fiice: „După autopsie, doctorul mi-a spus că a fost stop cardiac”
Într-o intervenție în direct la România TV, interpretul Igor Cuciuc a dezvăluit mai multe detalii despre moartea subită a unicei sale fiice. Potrivit tatălui îndurerat, primele rezultate ale autopsiei au arătat că decesul Andreei a survenit în urma unui stop cardiac. Printre lacrimi, artistul a mărturisit că adolescenta a avut probleme cu inima și în trecut, fiind supusă unei intervenții chirurgicale în urmă cu aproximativ cinci ani.
„Am avut spectacol la Palatul Național și cred că fiica mea a decedat chiar când cântam. (...) La un moment dat, i s-a făcut rău, era la masă cu toți colegii de clasă. A ieșit cu două fete afară. Coborând pe balustrada aia care era la restaurant, a început să amețească, să i se împăienjenească ochii. S-a așezat jos și le-a spus fetelor: „nu mai am putere, nu mai văd nimic”. Apoi a căzut în genunchi, după care a căzut într-o parte. Fetele au chemat salvarea, a venit în 15-20 de minute. Pe mine m-au anunțat și am plecat de la spectacol. Eu veneam de la spectacol, soția venea de acasă. Chiar când parcam în fața localului, m-a anunțat: Igor, a murit fata noastră. (...) mi-a spus doctorul după autopsie că a fost stop cardiac.
Andreea a mai avut probleme de sănătate, cu cinci ani în urmă, a avut viciu cardiac. A fost operată la Chișinău, o operație reușită, a fost inima slabă”, a declarat ieri cântărețul, în timp ce se afla la spital.
Toate persoanele care doresc să-și ia rămas bun de la Andreea Cuciuc sunt așteptate diseară, la ora 17:00, la biserica Cimitirului Central din Chișinău (Cimitirul Armenesc). După cum a anunțat anterior Igor Cuciuc, fiica sa va fi petrecută pe ultimul drum luni, 18 noiembrie, la ora 10:00.
Amintim că Andreea Cuciuc - unicul copil al interpretului de muzică populară Igor Cuciuc, a decedat în seara zilei de vineri, 15 noiembrie. Adolescenta în vârstă de 17 ani se afla împreună cu mai mulți colegi de la Centrul de Excelență în Educație Artistică „Ștefan Neaga” la un local din sectorul Botanica al capitalei, unde petreceau după „Balul Bobocilor”. Cântărețul precizase că „localul era plin de fum, narghilea, țigări electronice și fără aerisire corespunzătoare”.
După ce artistul a scris pe rețelele sociale că prima ambulanță a venit la chemare neechipată, iar a doua - peste 20 de minute, Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) a venit cu o reacție în care a menționat că ambele echipe de urgență s-au deplasat la timp și au acordat asistența medicală „în volum deplin, în conformitate cu cerințele prevăzute de actele normative”.
Cazul a fost comentat și de către ministra Sănătății, Ala Nemerenco, care a venit cu mai multe precizări și a rugat internauții și întreaga societate să nu atace medicii.
„Nu mai există ambulanțe neechipate în Asistența Medicală Urgentă. În ultimii doi ani serviciul AMU a fost dotat cu 206 ambulanțe noi, moderne de tip A, B și C, dotate cu toate echipamentele necesare în conformitate cu standardele internaționale. Chiar și satele noastre sunt deservite deja de ambulanțe moderne, nemaivorbind de Chișinău. Solicitarea a venit la 112 la 21.18 pe „îi vine greu să respire…”. Ambulanța de tip B a ajuns la fața locului în șapte minute, timp egal cu timpul de răspuns în țările UE, dar și Marea Britanie. Echipa a realizat manevrele medicale în interiorul ambulanței, având toate echipamentele necesare pentru acest scop, inclusiv oxigen și defibrilator, asistența medicală fiind acordată în volum deplin. Deoarece intervențiile echipajului nu se soldau cu succes, în conformitate cu protocoalele clinice, este obligatoriu să fie solicitată echipa de terapie intensivă TIM, care a continuat manevrele de resuscitare. Faptul că s-a solicitat echipa de reanimare denotă gravitatea cazului și nu faptul că prima nu ar fi avut echiparea necesară. Aceasta este procedura și medicii trebuie să resusciteze până este epuizată ultima șansă. Măsurile de resuscitare cardio-respiratorie și cerebrală au durat 52 de minute, în conformitate cu protocoalele medicale, dar, cu profund regret, tânăra nu a putut fi salvată..”, a scris Ala Nemerenco într-o postare pe Facebook.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
În cadrul aceluiași mesaj, șefa pe sănătate a anunțat că marți, 19 noiembrie, „împreună cu OMS și multă lume bună”, Ministerul Sănătății va da startul unei ample campanii împotriva fumatului, dedicată tinerilor. Aceasta se va desfășura preponderent în școli și licee.
„Ministerul Sănătății pe parcursul anilor a dus o politică foarte bine conturată pentru a reduce consumul și efectele tutunului, cât și altor produse de tutun asupra sănătății oamenilor, în special în rândurile tinerilor, dezvoltând cadrul legal pe care tindem să îl îmbunătățim. Iată și acum, proiectul de modificări la Legea tutunului este în Parlament. (...) Merge o luptă acerbă nu doar la noi de acaparare a minții, corpului și sănătății tinerilor pentru a-i face dependenți de anumite produse și pentru că la capăt, undeva, tutunul, drogurile, anabolizantele se prefac în grămezi de bani. Copiii noștri sunt mai scumpi decât orice și trebuie să facem tot că să îi apărăm de orice nocivitate, să îi menținem sănătoși, să crească generații puternice și cu valori”, a conchis Nemerenco.