Grădinițele vor putea organiza alimentația prin sistemul de catering. Ce condiții trebuie să respecte
Grădinițele din țară vor putea organiza alimentația copiilor prin sistemul catering. O modificare la Regulamentul sanitar pentru instituțiile de educație timpurie în acest sens a fost aprobat miercuri, 3 iulie, de Guvern.
Proiectul are scopul de a stabili norme sanitare moderne pentru toate instituțiile de educație timpurie, astfel încât fiecare copil să beneficieze de condiții de îngrijire la cel mai înalt nivel.
Instituțiile trebuie să respecte mai multe condiții:
- compania de catering trebuie să dețină autorizație sanitar-veterinară sau certificat de înregistrare în domeniul siguranței alimentelor atât pentru activități de catering, cât și pentru unitatea de transport a alimentelor, în conformitate cu prevederile legislative în domeniu;
- meniul zilnic de repartiție se elaborează de către personalul medical al instituției de educație timpurie în baza meniului model pentru 10 zile, coordonat cu bucătarul-șef, cu managerul instituției de educație timpurie, în colaborare cu un specialist în nutriție din cadrul companiei de catering, după caz, și aprobat de subdiviziunile teritoriale ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Meniul zilnic de repartiție va conține lista preparatelor culinare, cu indicarea porției individuale în funcție de grupul de vârstă. Ingredientele care cauzează alergii sau intoleranțe vor fi prezentate în meniu în conformitate cu prevederile actelor normative în domeniu;
- bucatele gata vor fi transportate în recipiente alimentare permise de legislație, cu asigurarea temperaturii bucatelor finite;
- amenajarea unui spațiu pentru recepționarea bucatelor preparate și dotarea cu veselă, cu utilaj frigorific, cu spălătorie cu apă caldă și rece;
- personalul trebuie să poarte echipament de protecție și să efectueze examinările medicale pentru angajații unităților de alimentație publică conform prevederilor actelor normative în domeniu ș.a.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Totodată, proiectul stabilește reglementări pentru infrastructura instituțiilor de educație timpurie prin adaptarea acestora nevoilor copiilor cu dizabilități, asigurând astfel incluziunea și egalitatea de șanse pentru toți copiii.
Acesta prevede dotarea instituțiilor de educație timpurie cu sisteme de ventilare mecanică, care este importantă pentru menținerea unui microclimat sănătos în interiorul clădirilor.
În anul 2023, în R. Moldova activau 1.479 de instituții de educație timpurie, dintre care 76,3% în mediul rural și 23,7% în mediul urban.