Gigantul chinez BYD va deschide o fabrică în Turcia: Ar putea să producă până la 150.000 de vehicule pe an

Gigantul chinez BYD va deschide o fabrică în Turcia: Ar putea să producă până la 150.000 de vehicule pe an
Sursa foto: Reuters

Cel mai mare producător de mașini electrice din China, BYD, va construi o fabrică în Turcia. Conform înțelegerii, investiția va fi de un miliard de dolari. BYD este principalul rival al companiei Tesla, iar noua fabrică va putea să producă până la 150.000 de vehicule pe an, anunță Anadolu, citat de BBC.

Acordul a fost semnat la un eveniment la Istanbul la care au participat directorul executiv al BYD Wang Chuanfu și președintele Recep Tayyip Erdogan, potrivit BBC. Se dorește ca unitatea să înceapă producția până la sfârșitul anului 2026 și să creeze aproximativ 5.000 de locuri de muncă.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Anunțul privind investiția din Turcia apare în timp ce producătorii chinezi de vehicule electrice se confruntă cu o presiune tot mai mare în Uniunea Europeană și SUA. Săptămâna trecută, UE a luat măsuri pentru a proteja industria auto din bloc prin creșterea tarifelor la vehiculele electrice din China.

Turcia face parte din Uniunea Vamală a UE, ceea ce înseamnă că vehiculele fabricate în țară și exportate în bloc pot evita tariful suplimentar. Compania BYD și-a propus să-și extindă rapid unitățile de producție în afara Chinei. La sfârșitul anului trecut, BYD a anunțat că va construi o fabrică în Ungaria, prima a companiei din Europa.

Săptămâna trecută, BYD a deschis o fabrică de vehicule electrice în Thailanda, prima sa fabrică din Asia de Sud-Est. Compania a mai spus că intenționează să construiască o fabrică în Mexic.