Germania oferă R. Moldova un grant pentru îmbunătățirea infrastructurii de apă: 75 de mii de oameni vor avea apă în casă

Germania oferă R. Moldova un grant pentru îmbunătățirea infrastructurii de apă: 75 de mii de oameni vor avea apă în casă
Sursa foto: towfiqu

Proiectul „Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală” va beneficia de un grant, în valoare de 15 milioane de euro, din partea Guvernului Germaniei prin Banca de Dezvoltare KfW, anunță Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR).

Acordurile adiționale de acordare a grantului au fost semnate la MIDR de către ministrul Andrei Spînu și directorul Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, Ion Pânzari.

Potrivit ministrului, realizarea proiectului va aduce apă în casele a circa 75 de mii de oameni din raioanele Strășeni și Călărași.

Proiectul prevede:

  • construcția apeductului magistral Chișinău-Strășeni-Călărași;
  • investiții în rețeaua de apă în orașele Strășeni și Călărași;
  • extinderea infrastructurii de aprovizionare cu apă pentru localitățile din cele două raioane;
  • măsuri de suport pentru dezvoltarea capacităților tuturor actorilor implicați în asigurarea serviciilor de aprovizionare cu apă.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Valoarea suportului acordat de partenerii germani pentru implementarea proiectului se ridică la 40 milioane de euro, iar contribuția totală a Guvernului R. Moldova va constitui 5 milioane de euro.

În prezent, au fost semnate toate acordurile financiare și de implementare a proiectului pentru faza I, II și III, care constituie 25 milioane euro, grant din partea Germaniei.

Investițiile suplimentare de 15 milioane de euro sunt destinate pentru demararea fazei III, dintre care 13,5 milioane de euro vor fi folosiți pentru infrastructură și 1,5 milioane de euro, pentru măsuri de susținere. Proiectul este implementat de către Agenția de Dezvoltare Regională Centru și este preconizat a fi finalizat în anul 2028.