Generalul Valeri Zalujnîi a fost numit ambasador al Ucrainei în Marea Britanie

Generalul Valeri Zalujnîi a fost numit ambasador al Ucrainei în Marea Britanie
Sursa foto: Telegram/ ZelenskiyOfficial

Fostul comandant-șef al Forțelor Armate ucrainene, generalul Valerii Zalujnîi, a fost numit ambasador al Ucrainei în Marea Britanie. Candidatura lui Zalujnîi a fost aprobată pe 7 martie de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Ministerul de Externe de la Kiev a anunțat pe 7 martie că a trimis o solicitare către Marea Britanie pentru a finaliza numirea lui Valerii Zalujnîi în funcția de ambasador.

„Președintele Ucrainei a aprobat joi candidatura lui Valeri Zalujnîi în calitate de ambasador extraordinar și plenipotențiar al Ucrainei în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a trimis cererea de aprobare a numirii în cauză către Regatul Unit”, a precizat instituția într-un comunicat.

Valerii Zalujnîi, a fost demis din funcția de comandant-șef al Forțelor Armate ucrainene pe 8 februarie. Atunci, Zalujnîi a precizat într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook că „Sarcinile din 2022 sunt diferite de cele din 2024. Prin urmare, toată lumea trebuie să se schimbe și să se adapteze și ea la noile realități. Pentru a învinge împreună”.

Ulterior, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat despre numirea generalului Aleksandr Sîrskîi în funcția de comandant-șef al Forțelor Armate ucrainene.

Presa internațională a scris anterior despre faptul că tensiunile dintre Zelenski și Zalujnîi au crescut după eșecul contraofensivei ucrainene de anul trecut și după declarația comandantului armatei ucrainene despre faptul că războiul cu Rusia a intrat în impas, într-un interviu acordat pentru revista The Economist, în noiembrie.