GALERIE FOTO/ Peste o sută de pisici din patru țări participă la expoziția „Cupa Purina”, la Arena Chișinău

GALERIE FOTO/ Peste o sută de pisici din patru țări participă la expoziția „Cupa Purina”, la Arena Chișinău
Sursa foto: Ziar.md

Timp de două zile, iubitorii de animale din Chișinău și alte colțuri ale R. Moldova au ocazia să admire peste o sută de pisici de diferite culori, și dimensiuni, din patru țări. În perioada 9-10 martie, felinele participă la expoziția „Cupa Purina” - un concurs de frumusețe în lumea pisicilor, organizat de asociația obștească „Felis Moldova”, la care și-au dat întâlnire reprezentanții celor mai populare, dar și exotice rase.

„Activăm de 29 de ani în R. Moldova. Ne străduim în fiecare an să facem câte o expoziție. Anul trecut, am avut una în luna noiembrie și am hotărât să mai organizăm una acum. Avem invitate și înregistrate peste o sută de pisici. Participă oaspeți din România, Ucraina, Letonia și R. Moldova. Respectiv, rasele tot sunt destul de multe. Sunt reprezentate cele mai populare rase la ziua de azi: Maine Coon, British Shorthair, Ragdoll, dar și pisici mai rare și exotice, precum rasa Devon Rex și Cornish Rex - care fac parte din categoria IV, cu blăniță scurtă și ondulată”, a menționat pentru ziar.md reprezentanta asociației obștești (AO) „Felis Moldova”, Tatiana Moțoc.
Tatiana Moțoc alături de pisica sa. Sursa foto: ziar.md

Potrivit organizatorilor, întrucât în R. Moldova nu există o crescătorie de pisici de rasa Cornish Rex, reprezentanții acesteia au sosit din Ucraina. Același lucru este valabil în cazul rasei Ragdoll, ai cărei reprezentanți au venit tocmai din Letonia.

„Expoziția este un așa-numit concurs de frumusețe. Pisicile concurează în categoriile lor - care corespunde cel mai mult punctajului din standard. În categoria în sine câștigă felina care întrunește cele mai multe cerințe conform standardelor și ia cel mai înalt punctaj. Respectiv, aceasta va concura la „Best in Show”, „Best in Category”, „Best Male”, „Best Female”, „Best Kitten”. Ulterior, câștigătorii concurează între categorii și se alege învingătorul „Best of Best”. În fiecare zi, concurează diferiți concurenți și se schimbă arbitrii, adică azi te jurizezi la unul, mâine la altul. Respectiv, azi poți câștiga, mâine poți pierde”, explică Tatiana Moțoc.

Rasele sunt divizate în patru categorii. După ce învinge în categoria sa la „Best in Show”, finaliștii concurează în categoria „Best of Best”, unde este selectat câte un câștigător pe zi.

Pe lângă faptul că pot să urmărească după masă show-uri dedicate în exclusivitate pisicilor Maine Coon și celor British, vizitatorii pot să participe și la un concurs separat - simpatia publicului.

„Lumea se uită, pune bilețelul pe cușca pisicii care i-a plăcut cel mai mult, iar noi, spre sfârșitul serii, când arbitrii se vor pregăti de „Best in Show”, vom trece și vom calcula bilețelele. Cușca sau pisica care a strâns cele mai multe bilețele de simpatia publicului va fi premiată din partea organizatorilor cu mâncare sau jucării”, a conchis reprezentanta AO „Felis Moldova”.

Persoanele care doresc să admire pisicile expuse în cadrul „Cupa Purina” sau chiar să-și achiziționeze un prieten pufos, o pot face și pe parcursul zilei de duminică, 10 martie, în arena mică din complexul Arena Chișinău. Prețul biletului de intrare constituie 50 de lei.

Sursa foto: ziar.md