GALERIE FOTO/ Compania „Teleradio-Moldova” va avea un sediu modern. Cum ar putea arăta acesta

GALERIE FOTO/ Compania „Teleradio-Moldova” va avea un sediu modern. Cum ar putea arăta acesta
Sursa foto: Compania Teleradio Moldova / Facebook

Compania „Teleradio-Moldova” (TRM) examinează, printr-un juriu de specialitate, opt de concepte arhitecturale pentru viitorul său sediu, care va cuprinde şi un studio autonom de proporţii, rezervat producţiilor audiovizuale de anvergură. Se întâmplă după ce la începutul anului 2024 a fost lansat un concurs în acest sens.  

„Opt companii şi-au prezentat viziunile asupra aspectului exterior al clădirii, pe baza unor schiţe preliminare ce li s-a oferit de către instituţia comanditară. Contribuţiile participanţilor la concurs constau în îmbunătăţiri aduse proiectului iniţial, integrate în conceptul general al acestuia”, precizează instituţia publică.

Potrivit responsabililor, compania este în proces de refacere completă a infrastructurii sale, în condiţiile în care studiourile de emisie şi birourile în care lucrează angajaţii instituţiei „sunt perimate şi improprii” activităţilor moderne de radio şi televiziune.

„Instituţia are nevoie de spaţii moderne de lucru, precum şi tehnologii şi echipamente performante, pentru a-şi îndeplini în deplină măsură misiunea publică în corespundere cu Codului serviciilor media audiovizuale. În acest sens, furnizorul public de servicii media a preluat de la partenerii săi din Georgia un proiect de clădire, pe care l-a adaptat necesităţilor sale”, menționează „Teleradio-Moldova”.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

După finalizarea concursului de soluţii arhitecturale, ar urma să fie aleasă, tot prin concurs public, compania care va construi viitorul sediu al instituţiei publice.

Compania „Teleradio-Moldova” și-a început perioada în perioada 1940-1941, când serviciile radio erau parte componentă a Comitetului pentru radioficaţie şi radiodifuziune pe lângă Sovietul Comisarilor Norodnici al RSSM, iar prima emisiune televizată a apărut abia în 1958. Până în anul 2007, volumul de emisie difuzată a crescut de la 2-3 ore pe zi până la 24 de ore.

Între 1957 şi 1989, televiziunea şi radiodifuziunea a funcţionat în cadrul diferitor Comitete din RSSM, iar în 1990 devine Radioteleviziune Naţională. Compania de Stat „Teleradio-Moldova” a funcţionat pentru o perioadă de zece ani (1994-2004), după care, în urma adoptării Legii cu privire la instituţia publică naţională a audiovizualului, radiodifuziunea şi televiziunea au fost declarate publice.

Începând cu 1 august 2004, Compania de Stat „Teleradio-Moldova” a primit statutul de Instituţie Publică Naţională a Audiovizualului „Teleradio-Moldova”.