Furt ca-n codru la Talmaza. Ministrul Mediului: Prejudiciul ar putea depăși jumătate de milion de lei

Furt ca-n codru la Talmaza. Ministrul Mediului: Prejudiciul ar putea depăși jumătate de milion de lei
Colaj ziar.md

Autoritățile au depistat o schemă de corupție la Întreprinderea Silvică Tighina, Ocolul Silvic Talmaza. Cu precizări în acest sens a venit ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, directorul Agenției Moldsilva, Victor Durbală și șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Ion Bulmaga.

În schema infracțională ar fi implicați angajați ai Ocolului silvic Talmaza, ingineri și factori de decizie ai Întreprinderii silvice Tighina, precum și angajați ai Inspectoratului de Protecție a Mediului. Potrivit informațiilor prezentate de oficiali în cadrul unui briefing de presă, persoanele vizate ar fi intenționat să defrișeze la toamnă peste 400 de metri cubi de lemn și să vândă totul la negru.

„Urmare a verificării a cinci parchete de pe un teritoriu de doar 4,1 hectare, care urmau să fie, atenție, exploatate în toamna 2024, s-a constat o diferență de volum de 491 metri steri sau 344 metri cub, valoarea cărora este în jur de 360 de mii de lei, dar cu toate încălcările depistate în acest ocol - suma prejudiciului ar putea depăși jumătate de milion de lei”, a precizat ministrul Sergiu Lazarencu.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Conform documentelor, urmau să fie obținuți doar 713 metri cubi de lemn. În realitate însă, volumele erau de 1.057 de metri cubi. Diferența de 344 metri cubi - echivalentul a circa 50 de mașini de lemn - urma să fie vândută ilegal.

„Toate persoanele implicate în această fraudă vor fi suspendate din funcție, iar dosarul va fi transmis organelor abilitate”, a declarat ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu.

Controale similare urmează să aibă loc și în alte ocoluri silvice din țară. Pe această cale, autoritățile îndeamnă cetățenii să raporteze orice ilegalitate observată în domeniul silvic.