FOTO/ Pești morți, observați pe malurile a două lacuri din capitală. Autoritățile vin cu explicații contradictorii

FOTO/ Pești morți, observați pe malurile a două lacuri din capitală. Autoritățile vin cu explicații contradictorii
Sursa foto: info1.md

Mai mulți pești morți au fost observați pe malurile a două lacuri din capitală. Este vorba despre bazinul acvatic din parcul „La Izvor” și cel din parcul „Valea Morilor”. Întreprinderea Municipală „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” susține că fenomenul a fost cauzat de pătrunderea apelor intoxicate cu diferite substanțe nocive în lacuri, în urma ploilor abundente precedente. Totuși, Inspectoratul pentru Protecția Mediului (IPM) are o altă ipoteză.

„Viiturile au nimerit  in apele lacurilor și le-au poluat, iar ca urmare a încălzirii bruște au apărut bacteriile. În această perioadă este perioada de prohibiție la pești,  ca rezultat peștii  se lovesc corp de corp, fapt ce le cauzează răni. În aceste răni nimeresc bacteriile ceea ce duce le pieirea acestora”, a precizat Asociația.

Potrivit autorităților municipale, soluția este ca în râulețele aflate în raza Chișinăului să nu mai fie deversate ape reziduale, iar activitatea agenților economici care desfășoară activități care pot polua mediul să fie monitorizată.

Între timp, Inspectoratul pentru Protecția Mediului (IPM) spune că apa lacului din parcul „La Izvor”  nu este poluată și că decesul peștilor a fost provocat de insuficiență de oxigen sau de unele bacterii.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

„Doar o specie de pești – fitofagul – a murit, cel care e mai sensibil la oricare fenomen. La moment, nu a fost depistată poluarea lacului. Scurgeri nu au fost depistate. Nici temperatura apei nu poate cauza moartea peștilor. Pot fi careva bacterii care ar fi afectat căile respiratorii – branhiile. Nu pot spune cu precizie cantitatea de pește colectat pentru moment. Gestionarul „Spații Verzi” urmează să facă analizele necesare și să întreprindă măsuri”, au declarat responsabilii de la IPM pentru info1.md.

Pentru neadmiterea disconfortului vizitatorilor celor două parcuri, dar și a răspândirii mirosului apărut în urma descompunerii peștilor, echipele întreprinderii municipale întreprind acțiuni de colectare a viețuitoarelor acvatice.