Expert: Tinerii au avut cea mai slabă prezență la alegeri. Vârstnicii merg la vot în proporție de 80%

Expert: Tinerii au avut cea mai slabă prezență la alegeri. Vârstnicii merg la vot în proporție de 80%
Sursa foto: moldova.europalibera.org

În R. Moldova se conturează o tendință de scădere a prezenței cetățenilor la vot. Expertul economic Veaceslav Ioniță susține că la alegerile locale generale din 5 noiembrie au participat un milion și aproape 148 de mii de moldoveni, acesta fiind cel mai mic număr de alegători pe care R. Moldova l-a avut vreodată la alegerile pe care le-a organizat la nivel național. Tinerii, potrivit expertului, devin din ce în ce mai absenți în alegeri.

„Conform estimărilor mele, la 5 noiembrie, în țară se aflau 1 milion 970 de mii de alegători, cu 800 de mii mai puțini decât sunt pe listele electorale. Prezența la vot a fost de 58,3%. Dacă luăm după prezența la vot și după oamenii din țară, am avut acum cea mai proastă prezență la alegeri. O astfel de situație  a fost în 2007, când s-au prezentat 51,7% de alegători”, a spus Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii „Analize economice” din 10 noiembrie.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Expertul susține că tinerii aflați în țară la 5 noiembrie au avut cea mai slabă prezență la vot din toată istoria participării tinerilor în alegeri. Doar 37,2%.

„Între timp au mai plecat peste hotare, iar în prezent numărul lor este mai mic. Chiar și așa, ar fi trebuit să fie prezența lor la vot de 39%. În timp ce vârstnicii merg la vot în proporție de 80%, tinerii sunt 37,2%. Aceasta trebuie să trezească îngrijorare la toată clasa politică”, susține expertul.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, primele 10 raioane cu cea mai bună prezență la vot la alegerile din 5 noiembrie sunt: Nisporeni, Orhei, Telenești, Basarabească, Ialoveni, Șoldănești, Cantemir, Cimișlia, Dubăsari, Hâncești.

Primele 10 raioane cu cea mai slabă prezență la vot sunt: municipiul Chișinău, municipiul Bălți, Sângerei, Ocnița, Drochia, Căușeni, Briceni, Râșcani, Ungheni, Anenii Noi, a declarat economistul.

Expertul Veaceslav Ioniță susține că PSRM a fost prezent în toate cele 35 de regiuni administrative ale R. Moldova, urmat de PAS care a participat în aceste alegeri în 34 de regiuni. Astfel, ca rezultat, la nivel național, votul politic dat pentru PAS este de 29,1%; pentru PSRM – 18,2%.

Cei mai mulți dintre moldoveni care susțin PSRM, afirmă expertul, sunt la Dondușeni, Ocnița, Briceni, Soroca, Râșcani. La polul opus, raioanele care nu sunt pentru PSRM, sunt: Orhei, Telenești, Ialoveni, Nisporeni și Cimișlia.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, la scrutinul din 5 noiembrie au participat peste 1 milion 147 de mii (1.147.000) de alegători, dintre aceștia: 55,36% fiind femei și 44,64 % - bărbați. În 273 localități din țară va avea loc turul doi al alegerilor locale generale, în contextul în care niciun candidat pentru funcția de primar în aceste localități nu a întrunit mai mult de jumătate din numărul de voturi din primul tur. În opt localități vor fi organizate alegeri repetate.