Examenele de absolvire a gimnaziului ar putea fi organizate după modelul sesiunii de Bacalaureat

Examenele de absolvire a gimnaziului ar putea fi organizate după modelul sesiunii de Bacalaureat
Sursa foto: Ministerul Educației și Cercetării/Facebook

Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a anunțat că anul viitor ar putea fi organizate centre de examene, după modelul celor de la Bacalaureat, pentru susținerea examenelor de după clasa a noua. Anunțul vine în contextul constatării mai multor abateri în procesul de organizare și desfășurare a examenelor de absolvire a gimnaziului.

Ministrul Dan Perciun a prezentat, pe 21 iunie, primele concluzii ale monitorizării examenelor de absolvire a gimnaziului în opt raioane și a oferit informații despre reevaluarea testelor. Monitorizările au fost efectuate de voluntarii Ministerului Educației, care au ajuns în total în 185 de instituții de învățământ din țară.

„Reieșind din concluziile preliminare ale monitorizării din acest an, ne propunem să organizăm centre de examene după modelul celor de la BAC și pentru gimnaziu. Vom continua anul viitor monitorizarea examenelor de absolvire a gimnaziului, urmând ca să fortificăm rețeaua de voluntari și să o extindem. Având în vedere carențele constatate la evaluarea testelor, vom implementa la scară largă reexaminarea testelor, astfel încât să ne asigurăm că niciun copil nu a fost nedreptățit sau, dimpotrivă, a fost avantajat pe nedrept”, a declarat ministrul.

Dan Perciun a amintit că în 13 școli din Cahul, Rezina și Dubăsari vor fi reevaluate toate testele scrise de elevii de clasa a noua, după ce au fost constatate diferențe mari dintre punctajele acordate în anumite instituții de învățământ.

„În Cimișlia, Șoldănești și Drochia, comisiile raionale de evaluare au respectat în mare parte prevederile regulamentului, iar profesorii evoluatori au fost corecți. La polul opus sunt raioanele Cahul, Rezina, Dubăsari, unde am constatat diferențe mari dintre punctajele acordate de la 5 până la 15 puncte în plus în unele teste din anumite instituții de învățământ. Astfel, s-a decis ca în 13 instituții de învățământ din aceste trei raioane să fie reevaluate integral toate testele scrise de absolvenții clasei a noua”, a declarat ministrul Educației.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

La începutul acestei săptămâni, Comisia Națională de Examene (CNE) a decis că responsabilii din opt gimnazii din R. Moldova, care au admis publicarea în mediul online a pozelor cu testele de examen din cadrul examenelor de absolvire a gimnaziului din sesiunea iunie 2024 și rezolvarea acestora chiar în timpul desfășurării acestora, vor fi penalizați. Aceștia riscă amenzi între 1 500 și 12 000 de lei, precum și privarea de dreptul de a deține anumite funcții sau de dreptul de a desfășura anumite activități pe un termen de la 3 luni la un an.

Totodată, CNE a solicitat realizarea unei anchete de serviciu și reevaluarea integrală a testelor din 13 instituții de învățământ din raioanele Cahul, Dubăsari, Rezina, pentru care s-au constatat diferențe exagerate dintre punctajele acordate.

Ministerul Educației a găsit școlile de unde au fost publicate testele de examene. Vor fi pornite anchete de serviciu
Persoanele implicate în desfășurarea examenelor de absolvire în opt gimnazii din țară au comis abateri grave în procesul de organizare și desfășurare a probelor, anunță Ministerul Educației și Cercetării (MEC). Concluzia aparține Comisiei Naționale de Examene (CNE) după ce în mediul online au fost p…