„Este doar începutul”. Circa 100 de gospodării din Sîngerei au fost conectate la rețeaua centralizată de canalizare

„Este doar începutul”. Circa 100 de gospodării din Sîngerei au fost conectate la rețeaua centralizată de canalizare
Sursa foto: Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală

Schimbări majore în viața locuitorilor din comuna Bilicenii Vechi, raionul Sîngerei. Datorită unui proiect finanțat de guvernele de la Chișinău și București, acum, circa o sută de gospodării, inclusiv grădinița din localitate, au acces la rețeaua centralizată de canalizare. Primarul comunei, Natașa Bezrău, spune că acesta este abia începutul și că rețeaua ar urma să fie extinsă, pentru a acoperi toate cele circa 900 de gospodării cu peste 3.520 de oameni.

În cadrul primei ediții a Programului Național „Satul European”, în comună a fost construită o rețea magistrală de canalizare cu o lungime totală de 4,2 km, care conectează satul la sistemul de canalizare al orașului Sângerei.

„Proiectul a inclus și construcția a aproximativ patru kilometri de rețele de canalizare în interiorul localității, precum și a unei stații de pompare a apelor uzate. Acum, în afară de cele 100 de gospodării casnice, cu aproximativ 500 de locuitori, acces la sistemul centralizat de canalizare are grădinița și trei agenți economici din localitate”, precizează Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală (ONDRL).

Până nu demult, localnicii se confruntau cu două probleme majore, mai ales în timpul verii. Este vorba despre lipsa apei potabile și absența unei rețele centralizate de canalizare.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

„După ce localitatea noastră a fost conectată la sistemul centralizat de apeduct, acum trei ani, era necesară și o rețea modernă de canalizare, conform normelor sanitare. Noul sistem ne permite să gestionăm apele uzate, ceea ce aduce un trai mai ușor și mai sănătos pentru comunitate”, a declara Natașa Bezerău.

Potrivit primarului, acest proiect reprezintă abia prima etapă în construcția rețelelor de canalizare din comună.

„Am reușit să construim rețele de canalizare pentru primele 100 de gospodării, dar este doar începutul. Planificăm să extindem rețeaua pentru a acoperi toate cele circa 900 de gospodării cu peste 3.520 de oameni din comuna noastră, incluzând Bilicenii Vechi și satul Coada Iazului”, a adăugat primarul.

Investiția totală în proiectul de la Bilicenii Vechi se ridică la aproape 10,1 milioane de lei. 8,1 milioane de lei au fost alocate de Guvernul R. Molova prin Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală, peste 1,8 milioane de lei provin din grantul Guvernului României, iar contribuția localității a fost de 124 de mii de lei.