Escrocherie cu semințe de cereale. Peste 50 de agricultori din țară au păgubit cu mii de lei

Escrocherie cu semințe de cereale. Peste 50 de agricultori din țară au păgubit cu mii de lei
Sursa foto: Bonnie Kittle/ Unsplash

Două persoane care se prezentau ca și cumpărători de cereale, au fost condamnați la 12 și 8 ani închisoare, după ce nu au plătit pentru acestea aproape 14 milioane de lei, în lunile mai-octombrie 2018. Anunțul a fost făcut luni, 25 septembrie, de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Peste 50 de agricultori din diverse regiuni ale țării au păgubit cu zeci și sute de mii de lei, iar unii și peste 1,8 milioane de lei, după ce le vânduseră celor doi „cumpărători” semințe de floarea soarelui, porumb și orz fără să-și primească banii.

„La trimiterea celor doi în judecată, în mai 2019, procurorii PCCOCS au indicat în dosar faptul că aceștia au acționat din numele a trei companii. Liderul schemei are vârsta de 34 de ani și este originar din Comrat, iar anterior și-a ispășit pedeapsa pentru tâlhărie. Al doilea are vârsta de 31 de ani și este originar din Rîșcani”, scrie Procuratura.

Potrivit PCCOCS, persoanele care au pus pe roate această „schemă” cumpărau o anumită cantitate (1-2 mașini de cereale), după care următoarea tranșă nu o achitau. „Deși erau semnate contractele pe care le prezentau șoferii camioanelor din partea celor doi, aceasta avea ca scop doar să creeze o aparență de legalitate”.

La solicitarea procurorilor, a fost menținut sechestrul asupra bunurilor condamnaților și ale companiilor pe care le-au folosit în scop infracțional, la prețul total de peste 5 milioane de lei, în vederea confiscării.

Conform anunțului PCCOCS, procurorii l-au trimis pe banca acuzaților pe liderul schemei și în cadrul altor dosare penale cu scenarii similare.

Conform articolul 190 din Codul penal al R. Moldova, escrocheria, adică dobândirea ilicită a bunurilor altei persoane prin înşelăciune sau abuz de încredere, săvârşită în proporţii deosebit de mari, se pedepsește cu închisoare de la 8 la 15 ani.

Potrivit Codului penal, se consideră proporţii mari valoarea bunurilor sustrase, dobândite, primite, fabricate, distruse, utilizate, transportate, păstrate, comercializate, trecute peste frontiera vamală, valoarea pagubei pricinuite de o persoană sau de un grup de persoane, care depăşeşte 20 de salarii medii lunare pe economie prognozate, stabilite prin hotărîrea de Guvern în vigoare la momentul săvârșirii faptei, adică 106 mii lei la acest moment.