Episcopul Marchel, obligat de instanță să achite prejudicii morale pentru declarații homofobe

Episcopul Marchel, obligat de instanță să achite prejudicii morale pentru declarații homofobe
Sursa foto: mitropolia.md

Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, a fost obligat de Judecătoria Chișinău cu sediul Centru să achite prejudicii morale în valoare de 20 de mii de lei în folosul a doi membri ai comunității LGBTQI+, pentru instigare la discriminare pe criteriul orientării sexuale. Acesta va trebui să achite câte 10.000 de lei fiecărui reclamant, informează Centrul de Informaţii Genderdoc-M (GDM).

Se întâmplă la doi ani distanță după ce slujitorul bisericii a făcut mai multe declarații homofobe, înainte de Marșul Pride. Mai exact, pe data de 12 iunie 2022, episcopul Marchel a publicat o înregistrare pe YouTube cu o adresare către creștini. În această adresare, care ulterior a fost ștearsă, Marchel spunea că „sodomiții vor să petreacă parada rușinii” în orașul Bălți.

„După un discurs homofob, Marchel a îndemnat bălțenii să vină la Catedrala din Bălți „pentru a petrece drumul crucii și ca să respingem, să ținem piept acestei invazii fără de rușine, care se vrea defilată prin centrul orașului nostru”. El a numit membrii comunității LGBTQI+ „sodomiți”, „rătăciți”, „păcătoși”, etc.”, precizează reprezentanții Genderdoc-M.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Pe data de 3 noiembrie a aceluiași an, a avut loc ședința Consiliului pentru asigurarea egalității, în care Centrul GDM a depus o plângere împotriva lui Marchel.

„La ședință, episcopul a prelungit discursul de ură, iar administratoarea Centrului GDM, Angelica Frolov, a părăsit ședința în semn de protest. Ca urmare, doi membri ai comunității l-au dat pe Marchel în judecată pentru instigare la discriminare pe criteriul orientării sexuale”, conchide GDM.

În iunie 2024, instanța a hotărât ca Marchel să achite prejudiciul moral și să compenseze cheltuielile de judecată. În total, acesta va trebui să scoată din buzunar peste 20.500 de lei.

Hotărârea este cu drept de apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 30 zile din momentul pronunțării dispozitivului.