Drumul Leova-Bumbăta ne costă „foarte scump”. Un angajat al ASD, pus sub învinuire

Drumul Leova-Bumbăta ne costă „foarte scump”. Un angajat al ASD, pus sub învinuire
Sursa foto: ASD

Un angajat al Administrației de Stat de Drumurilor (ASD) a fost pus sub acuzare în dosarul penal privind construcția drumului Leova - Bumbăta. Declarația a fost făcută de șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție (PA), Octavian Iachimovschi, la emisiunea Rezoomat de la Rlive TV. Potrivit lui Iachimovschi, drumul de acces spre podul plutitor care asigură tranzitul în România ne costă foarte scump și acum PA investighează acest caz pentru a stabili dacă „este o normalitate” ca 3,6 km de drum să coste circa 250 de milioane de lei.

„Săptămâna aceasta o persoană a fost spusă spre învinuire în acest dosar. Este de la Administrația de Stat a Drumurilor. N-am să dau catalogări de corupție, am să spun că drumul acesta ne costă foarte scump. Și noi încercăm să vedem dacă este o normalitate în astfel de preț sau este ceva cu ieșire din comun. (...) Avem mai multe versiuni de investigații. Este o investigație destul de complicată”, a precizat procurorul Octavian Iachimovschi.

Drumul cu o lungime de circa 3,6 km, a fost construit integral de la zero pentru a face cale de acces spre podul plutitor care asigură tranzitul în România, prin punctul de trecere Leova-Bumbăta. Autoritățile au anunțat că lucrările  de construcție vor costa circa 250 de milioane de lei, banii fiind alocați din Fondul Rutier.

Primarul orașului Leova, Alexandru Bujoreanu, a spus, în cadrul emisiunii Puterea a patra de la N4 că drumul Leova-Bumbăta ar putea deveni „primul muzeu al corupției în aer liber” din R. Moldova.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

În decembrie 2023, Procuratura Anticorupție a efectuat 23 de percheziții în birourile unor angajați ai Administrației de Stat a Drumurilor (ASD), la mai multe companii implicate în procesul de proiectare și construcție a drumului de acces, precum și la domiciliile unor persoane fizice, în cadrul dosarului penal privind construcția drumului Leova-Bumbăta.

Obiectul investigației l-a constituit verificarea legalității procesului de contractare a serviciilor de proiectare și construire a drumului de acces Leova-Bumbăta, corectitudinea stabilirii prețului pentru serviciile contractate, precum și stabilirea prejudiciului cauzat. Potrivit informațiilor, pentru 3,6 km de drum a fost cheltuită suma de 250 de milioane de lei, ceea ce trezește îngrijorări cu privire la eficiența utilizării mijloacelor publice.

Conducerea ASD, cercetată într-un dosar privind construcția drumului Leova-Bumbăta
Actualizare: Î.S. „Administrația de Stat a Drumurilor” a venit cu o reacție și a confirmat faptul că ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) şi procurorii au efectuat percheziții în birourile de serviciu ale unor angajați ai întreprinderii, în cadrul unei cauze penale. „ Actualmente, ținând…