Două cazuri de pestă porcină africană, înregistrate la două ferme comerciale din nordul țării
Două cazuri de pestă porcină africană au fost înregistrate la două ferme comerciale de capacitate mică, localizate în nordul țării, anunță Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Este vorba despre două ferme din satul Gîrbova, raionul Ocnița și satul Vărăncău, raionul Soroca.
Subdiviziunile teritoriale pentru siguranța alimentelor au fost notificate despre rezultatul testărilor de laborator și au demarat acțiuni pentru combaterea și eradicarea focarului. Astfel, au fost întrunite Comisiile pentru Situații Excepționale a raioanelor Ocnița și Soroca, care au aprobat un Plan de măsuri.
Totodată, ANSA a demarat procedurile de notificare a structurilor abilitate la nivel național și din cadrul Uniunii Europene, Organizația Mondială a Sănătății Animalelor, precum și alți parteneri externi, despre apariția focarelor de pestă porcină africană pe teritoriul țării.
„Anchetele epidemiologice sunt în desfășurare și se realizează de către o echipă de inspectori ai Subdiviziunilor teritoriale pentru siguranța alimentelor vizate, în colaborare cu alte instituții competente ale statului”, notează agenția.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Concomitent, a fost restricționată mișcarea porcilor din exploatațiile non-profesionale către abatoare, puncte de sacrificare, târguri de animale pe teritoriul Re. Moldova, precum și plasarea pe piață a produselor și subproduselor parvenite de la acestea.
Agenția mai menționează că este dispusă să acorde persoanelor, care au notificat despre depistarea unor cadavre de mistreți și locul amplasării acestora, recompense în mărime de 50 euro pentru fiecare cadavru notificat. Proprietarii de porcine sunt rugați să informeze urgent subdiviziunile sale teritoriale, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreți.
Totodată, proprietarii de porci sunt îndemnați să nu utilizeze în hrana acestora cereale proaspăt recoltate, resturi culinare și să respecte cu strictețe cerințele minime de biosecuritate. În acest context, cetățenii sunt rugați să nu cumpere produse alimentare din locuri neautorizate.