Donald Trump a semnat zeci de ordine executive în prima zi a celui de-al doilea mandat de președinte
Donald Trump a devenit luni, 20 ianuarie, cel de-al 47-lea președinte al SUA, după patru ani în care America a fost condusă de Joe Biden. La câteva ore după preluarea celui de-al doilea mandat de lider al SUA, Donald Trump a semnat zeci de ordine executive.
Ceremonia de învestire a lui Donal Trump a început luni, 20 ianuarie, la ora locală 11:30 (18:30, ora R. Moldova) la Capitoliu – sediul Congresului SUA. De acolo, Donald Trump a rostit primul său discurs către națiune din calitate de președinte. La ceremonie au participat foștii președinți Joe Biden, Barack Obama, George W. Bush și Bill Clinton.
În discursul său, Donald Trump a promis să fie un „pacificator”: „Ne vom măsura succesul nu doar prin bătăliile pe care le câștigăm, ci și prin războaiele pe care le încheiem și, poate cel mai important, prin războaiele în care nu intrăm niciodată”.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
La câteva ore după ce a devenit oficial președinte al Statelor Unite, Donald Trump a semnat luni zeci de ordine executive. Actele semnate vizează anularea unor politici ale lui Joe Biden, imigrația, retragerea SUA din Acordul climatic de la Paris și din Organizația Mondială a Sănătății, scrie Europa Liberă România.
Președintele Donald Trump a pus capăt tuturor celor aproape 1.600 de cazuri care decurg din atacul de la Capitoliul SUA din 6 ianuarie. Printr-un ordin executiv, Donald Trump a grațiat aproape toate cele 1.270 de persoane condamnate și a ordonat Departamentului de Justiție să renunțe la aproximativ 300 de cazuri în curs.
Ordinul acordă o „grațiere completă, completă și necondiționată”, inclusiv pentru aproximativ 600 de persoane cu condamnări penale pentru agresarea ofițerilor de poliție sau împiedicarea poliției în timpul revoltei.
De asemenea, Trump a semnat o acțiune executivă care întârzie cu 75 de zile interdicția aplicată TikTok. Documentul semnat de Trump cere Departamentul de Justiție al SUA să nu aplice Legea privind aplicațiile controlate de adversari străini. Legea cerea ca începând cu 19 ianuarie, TikTok să fie interzis în Statele Unite, cu excepția cazului în care vinde unui cumpărător din America sau unuia dintre aliații săi.