Doliu peste Prut: Legenda rock-ului românesc, Nicu Covaci, a plecat la cele veșnice
Unul dintre cei mai mari și influenți muzicieni din istoria rock-ului românesc, Nicu Covaci, a plecat la cele veșnice. La cei 77 de ani ai săi, fondatorul și liderul trupei Phoenix a murit vineri seară la spitalul județean Timișoara, informează presa de peste Prut.
„Acum, când în Parcul Rozelor din Timișoara se desfășoară opera-rock „Meșterul Manole”, purtat de această muzică sublimă, s-a înălțat spre cer sufletul celui care a fost și va rămâne Nicu Covaci. Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească”, a transmis vineri seară managerul Spitalului Județean din Timișoara, Dorel Săndesc.
Ulterior, vestea tristă a fost confirmată și pe pagina oficială de Facebook a lui Nicu Covaci, care în ultimele luni a fost utilizată de membrii trupei Phoenix.
Nicu Covaci a ajuns la Spitalul Judeţean Timişoara pe data de 22 martie a anului curent, fiind supus unei operaţii pe creier, notează Digi24 și G4Media. Problemele sale de sănătate au apărut la începutul lunii martie, când liderul trupei Phoenix a început să simtă că îi amorţeşte faţa, nu mai poate sta în picioare și îi este afectată vederea.
Pe 29 martie 2023, Nicu Covaci ar fi trebuit să susțină un concert într-un club din Arad, însă i s-a făcut rău în timp ce dădea autografe la cinematograful Arta, după filmul „Phoenix: Povestea”. Chitaristul a ajuns la spital, unde i s-au făcut mai multe analize.
Diagnosticul pus de medici a fost „proces expansiv intracranian”, operația fiind o urgență. Intervenția chirurgicală, condusă de echipa renumitului medic neurochirurg Horia Pleș, a durat aproximativ șase ore, în timpul ei fiind extirpată o tumoră de pe creier. Mostre din formațiune au fost trimise la laborator, pentru a vedea dacă aceasta este de natură malignă sau benignă, însă veștile n-au fost cele mai bune.
Deși Nicu Covaci a început tratamentele de radioterepie, evoluția nu era bună. În ultimele săptămâni, acesta a fost internat în secția anestezie și terapie intensivă, iar foștii colegi și cunoscuți au venit pe rând să-și ia rămas bun de la el. Ulterior, pe 31 iulie, membrii formației au anunțat că tratamentul postoperatoriu „nu s-a putut finaliza din cauza complicațiilor”, iar „realitatea este că lucrurile nu se îndreaptă deloc spre bine”.
Decesul lui Covaci este a doua veste tristă pe care fanii trupei Phoenix au primit-o în acest an. Pe 10 februarie curent s-a stins și primul solist al formației, Moni Bordeianu, în vârstă de 75 de ani. G4Media scrie că Bordeianu avea probleme de sănătate, suferea de diabet și în trecut i-a fost amputat un picior.
Biografia lui Nicu Covaci
Nicu Covaci (Nicolae Covaciu) s-a născut pe 19 aprilie 1947, în Timişoara. Compozitor, chitarist, pictor şi grafician, Covaci a studiat din copilărie pianul, acordeonul, dar şi limbile străine, scrie Digi24. Ulterior, acesta a învăţat să cânte la muzicuţă şi a luat lecţii de chitară. A studiat la Liceul de Arte Plastice şi la Institutul de Arte Plastice din Timişoara.
În 1961, Nicu Covaci și Kamocsa Camo Bela au fondat trupa „Sfinții”, redenumită la trei ani distanță în „Phoenix”. După ce a cunoscut un succes rapid în țara sa, pe atunci comunistă, trupa a fost interzisă. Covaci a părăsit România în 1976, stabilindu-se mai întâi în Olanda.
În 1977, muzicianul a revenit în România şi i-a scos din ţară pe ceilalţi colegi de trupă, cu excepţia lui Mircea Baniciu. Covaci i-a ascuns pe artişti în boxele Marshall şi a trecut cu camionul prin vama Porţile de Fier. Ulterior, Nicu Covaci s-a stabilit în Germania și în final în Spania - unde a locuit în ultimele decenii.
Stabiliţi în Germania, Nicu Covaci şi membrii trupei au activat sub numele Mad House şi Transsylvania Phoenix, au scos câteva discuri şi i-au cunoscut pe Manfred „Mani” Neumann (vioară, voce), şi pe Tom Buggle (bass), care aveau să apară, alături de Covaci şi Ţăndărică, pe albumul „Transsylvania Phoenix”.
Trupa Phoenix s-a reunit pentru concerte în România după Revoluția din 1989. Potrivit Agerpres, prima întâlnire a lui Nicu Covaci cu publicul român după o absenţă îndelungată din ţară a avut loc în mai 1990, la festivalul de la Palatul Copiilor din Bucureşti - unde a cântat cu Mircea Baniciu câteva piese cunoscute ale trupei Phoenix. În acelaşi an, trupa a cântat la Paris şi a pregătit primul turneu în România, având loc înregistrări în formula Covaci, Baniciu, Kappl şi Lipan.
Nicu Covaci a participat, alături de Dieter „Dixie” Krauser (bass), două foste componente ale formaţiei feminine rock Catena - Ortansa Păun şi Anca Vijan (backing vocal), Mani Neumann (vioară), Mircea Baniciu (voce) şi Ovidiu Lipan Ţăndărică (tobe) - la Festivalul „Rock '91”. Apoi au participat, în 1992, la turneul "Champs", dar aici „Dixie” a fost înlocuit de Ioji Kappl. În 1992, Covaci produce un disc de înaltă ţinută artistică - „Symphoenix” (în formula Nicu Covaci - chitare, voce, Mani Neumann - vioară, Volker Vaessen - bass, Ovidiu Lipan Ţăndărică - baterie, Mircea Baniciu - voce), implicând celebrul grup coral SONG şi Orchestra simfonică a radioului Bucureşti.
Au urmat „întâlnirea de 30 de ani” de la Sala Polivalentă, unde au putut fi văzuţi aproape toţi foştii componenţi ai trupei, mai puţin Mircea Baniciu, şi concertele susţinute de Phoenix în compania unor orchestre simfonice. În 1997 apare CD-ul "Aniversare 35", iar în 1998 un turneu de amploare al trupei, în cele mai mari oraşe ale României. Un an mai târziu, a fost înregistrat un maxi-CD - „Ora - Hora”, urmat de un turneu în Germania şi în România.
În 2000, Nicu Covaci a efectuat un nou turneu în România - după ce a renunţat la colaborarea cu Ovidiu Lipan Ţăndărică şi Ioji Kappl -, în care a prezentat compoziţii noi şi noua sa trupă. Tot atunci a apărut albumul „În umbra marelui urs”, însoţit de o variantă engleză, unde a participat şi Malcolm J. Lewis, fostul basist al formaţiei Black Sabbath, având loc şi un turneu de prezentare a discului nou în Germania.
În octombrie 2005, Phoenix a lansat albumul „Baba Novak” printr-un concert la Sala Palatului, ce a marcat 45 de ani de existenţă a trupei.
La 12 noiembrie 2007, componenţii trupei rock „Phoenix” - Ovidiu Lipan „Ţăndărică”, Nicu Covaci, Florin Bordeianu, Bogdan Bradu, Josef Kappl, Călin Ionuţ Contraş, Cristian Ovidiu Gram şi Manfred Neumann - au fost decoraţi, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Traian Băsescu, cu ocazia împlinirii a 45 de ani de activitate muzicală şi pentru contribuţia la dezvoltarea muzicii rock din România. Ovidiu Lipan a primit Ordinul „Meritul Cultural” în Grad de Ofiţer, iar ceilalţi componenţi ai formaţiei - Ordinul „Meritul Cultural” în Grad de Cavaler.
La 1 noiembrie 2008, în clubul „Silver Church” din Bucureşti, a avut loc concertul de lansare a unui nou album de creaţie, „Back to the Future...”, realizat împreună cu Moni Bordeianu. În 2014, apare maxi-single-ul „Asgard”, ce conţine şi piesele „Vino, Ţepeş!”, „Nevermind” şi „Nunta”. În martie 2015, Nicu Covaci a efectuat turneul „Remember the 60s”'.