Doi angajați ai unui gimnaziu din Hîncești au murit în timp ce încercau să deblocheze canalizarea instituției
Profesorul de educație fizică și un muncitor auxiliar de la Gimnaziul Mirești, din raionul Hîncești, au decedat în timp ce încercau să deblocheze sistemul de canalizare al instituției. Potrivit ZdG, tragedia s-a întâmplat joia trecută și a trecut neobservată la nivel național, întrucât cele mai importante instituții ale statului nu s-au expus pe seama acesteia.
„Vineri, 8 noiembrie, pe pagina de Facebook a Gimnaziului Mirești din raionul Hîncești, prin intermediul poeziei „Scaun gol” semnată de poetul Dorin Dumitriu, se anunța, fără prea multe explicații, despre decesul a doi angajați ai instituției. Fotografiile ce îi prezentau pe cei doi bărbați și poezia au fost însoțite de peste o sută de mesaje de condoleanțe. Nimeni însă nu a menționat circumstanțele în care cei doi și-au pierdut viața. Despre tragedie s-a relatat sumar doar în presa locală”, notează ZdG.
Purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), Liliana Pușcașu, a confirmat pentru sursa citată că incidentul s-a produs joi, 7 noiembrie, când doi bărbați în vârstă de circa 55 și 52 de ani au fost găsiți fără suflare în sistemul de canalizare al Gimnaziului Mirești.
Primarul comunei Mirești, Victor Sinogaci, susține că nu-și explică circumstanțele tragediei, în condițiile în care o mașină de salubrizare a curățat sistemul de canalizare cu câteva zile înainte de incident.
Potrivit oficialului, fântâna nu ar avea șapte metri, așa cum au comunicat salvatorii, ci în jur de 3-4 metri, iar prima persoană care a intrat în fântână, angajatul auxiliar al gimnaziului, care era și soțul fostei directoare a instituției de învățământ, Mihail Talpă, ar fi reușit să desfunde țeava. Acesta ar fi intrat repetat în fântână după câteva minute, moment în care s-ar fi dezechilibrat și ar fi căzut. Astfel, în ajutorul lui a sărit profesorul de educație fizică, Veniamin Bodrug, care, însă, a căzut și el. Întrebat dacă acea canalizare a avut defecțiuni și anterior, Sinogaci a spus că „ceva este o problemă”.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
ZdG a apelat-o de mai multe ori pe actuala directoare a gimnaziului, Elena Crețu, care însă a comunicat că „nu este disponibilă”. În schimb, șefa Direcției Învățământ Hîncești, Valentina Tonu, a declarat că „situațiile în care angajații unei instituții sunt angajați în lucrări de acest gen sunt mai dese, spre regret”.
„Instituțiile sunt într-un mare deficit de buget, nu au persoane care nemijlocit ar trebui să presteze asemenea servicii și ca rezultat, când se produc disfuncțiile respective, fiecare caută să le soluționeze cu mijloacele și posibilitățile pe care le dețin. Mireștiul este un sat mai mic, cu 120 de copii (…)”, a spus Valentina Tonu, precizând că direcția raională de profil nu știa despre problemele sistemului de canalizare de la gimnaziu.
Fosta directoare a gimnaziului, Galina Talpă, al cărei soț a decedat, a declarat pentru ZdG că „problemele erau deodată”.
„Când am luat directoria tot erau probleme, dar eu nu vă explic nimic, nu vreau să discut, nu fac declarații. Eu încă am emoții. Am să vorbesc cu persoanele juridice care mă vor întreba… Așa-i făcut, așa era, așa am găsit-o, nu așa de des se înfunda. Văd că acum mai des se înfundă. Eu mai mult nu vă răspund. Atât. La revedere”, a menționat Galina Talpă.
În noiembrie 2014, portalul Provincial scria că la gimnaziul din satul Mirești a fost inaugurată o anexă, care urma să le permită elevilor și profesorilor „să activeze în condiții mult mai bune, iar procesul educațional să ofere studii de calitate”. Tot atunci a fost construit sistemul de canalizare, potrivit primarului localității. Consiliul raional Hâncești alocase peste 2 milioane de lei pentru renovarea gimnaziului.