DOC/ Simpatizanții lui Băsescu cer Chișinăului să-i restabilească fostului președinte român cetățenia R. Moldova

DOC/ Simpatizanții lui Băsescu cer Chișinăului să-i restabilească fostului președinte român cetățenia R. Moldova
Imagine simbol

Membrii și simpatizanții Partidului Mișcarea Populară (PMP) solicită președintei Maia Sandu să dispună inițierea procedurii de redobândire a cetățeniei R. Moldova pentru fostul lider de la Cotroceni, Traian Băsescu. Într-un apel public, aceștia menționează că retragerea cetățeniei ex-președintelui român a fost un „act mișelesc”.

„Decretul dumneavoastră va fi un act simbolic de dreptate, de onoare și de demnitate în raport cu Traian Băsescu, care susține și acum efortul nostru, pe dumneavoastră personal în demersul de aderare și integrare europeană”, se menționează în document.

Potrivit semnatarilor, Traian Băsescu - care a deținut funcția de președinte al României în perioada 2004-2014, a contribuit la redobândirea cetățeniei române pentru urmașii basarabenilor născuți în România interbelică și la finanțările nerambursabile oferite de guvernul de la București.

Pentru aceste merite, fostul șef de stat al României ar trebui să primească înapoi cetățenia R. Moldova, pe care ex-președintele moldovean Igor Dodon i-a retras-o în anul 2017, la nici două săptămâni după învestire.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Șeful cabinetului Maiei Sandu, Adrian Băluțel, a declarat pentru Moldova 1 că în prezent nu există vreo solicitare oficială către administrația prezidențială. Potrivit lui Băluțel, pentru redobândire ar fi nevoie ca Traian Băsescu să-i ceară acest lucru președintei Maia Sandu.

Traian Băsescu şi soţia sa, Maria Băsescu, au primit cetăţenia moldovenească printr-un decret semnat pe 9 iunie 2016 de către fostul preşedinte al R. Moldova, Nicolae Timofti. Soții Băsescu au depus jurământul ca cetăţeni moldoveni la data de 3 noiembrie 2016, astfel încât au reușit să voteze în turul II al alegerilor prezidențiale din R. Moldova, care a avut loc pe 13 noiembrie și care a fost câștigat de Igor Dodon.  

Liderul socialiștilor din R. Moldova a promis încă înainte de a fi învestit în funcție că îi va retrage cetățenia fostului președinte al României, lucru care s-a și întâmplat la începutul lui ianuarie 2017. Igor Dodon pleda atunci pentru faptul că Traian Băsescu a primit cetățenia în mod ilegal și că prin retragerea acesteia va „repara încălcarea legii”, comisă de Nicolae Timofti.

Băsescu a contestat retragerea cetățeniei, întrucât aceasta ar fi fost o hotărâre arbitrară contrară Constituției. Cu toate acestea, în 2018, Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel au respins cererea avocaților fostului președinte român. Totuși, soția lui Traian Băsescu, Maria, deține în continuare cetățenia R. Moldova.

Loretta Handrabura
Sursa: Loretta Handrabura / Moldova 1