Dezvăluiri din raportul Comisiei Europene: „R. Moldova poate începe negocierile cu UE în vederea aderării”. Două obstacole

Dezvăluiri din raportul Comisiei Europene: „R. Moldova poate începe negocierile cu UE în vederea aderării”. Două obstacole
Sursa foto: Reuters

Raportul Comisiei Europene despre progresele R. Moldova, care va fi făcut public astăzi la prânz, este în mare pozitiv și încurajator, iar Chișinăul e considerat a fi a făcut progrese în 6 din cele 9 domenii în care i s-a indicat ce se așteaptă de la o țară candidată. Este foarte posibil ca raportul să recomande începerea negocierilor chiar foarte rapid, de pildă deja în luna martie sau în aprilie.

Raportul — pe care G4Media l-a putut consulta înainte de a fi făcut public miercuri, 8 octombrie, constată că de un an încoace, Chișinăul a luat măsuri decisive în șase din cele nouă puncte cerute și impuse. Acordarea statutului de țară candidată în iunie anul trecut a servit în mod limpede drept accelerator.

În 6 din cele 9 domenii s-au înregistrat așadar progrese. Raportul Comisiei Europene începe prin a constata și a recunoaște că dificultățile cu care se confruntă R. Moldova după invadarea Ucrainei sunt fără precedent: numărul uriaș de refugiați, inflația, amenințările asupra aprovizionării cu energie, violarea spațiului aerian și multe alte acțiuni ostile hibride din partea Rusiei.

În chestiunea începerii concrete a negocierilor rămân însă două mari obstacole:

  • unul este faptul că începerea negocierilor ar fi în ajunul alegerilor europene, care vor avea loc în luna iunie 2024 și în perspectiva cărora se anticipează un val de creștere a popularității partidelor de dreapta, dreapta extremă și euro-sceptice, care se pot baza pe spaima populației în fața unei noi extinderi a UE. Altfel zis, se constată o „oboseală a extinderii”, iar mulți în țările occidentale nu sunt încântați de perspectiva primirii a noi țări est-europene foste comuniste și sărace – nu doar R. Moldova, dar și țările din Balcanii de Vest.
  • o a doua piedică ar putea fi constituită chiar de unul din statele membre ale UE, Ungaria. Viktor Orbán a lăsat deja de înțeles că ar fi gata să blocheze prin veto candidatura Ucrainei, din cauza situației minorității maghiare din Ucraina și din pricina legislației recente care restrânge folosire limbilor minoritare în administrație și învățământ. Este greu de crezut, dacă Ungaria blochează Ucraina, că s-ar începe negocierile cu Chișinăul, deoarece cele două țări vin „la pachet”.

Totul va depinde așadar de decizia pe care o vor lua șefii de stat și de guvern ai UE, reuniți în cadrul Consiliului European din luna decembrie. Dacă Ungaria nu se va opune, atunci R. Moldova și Ucraina vor putea începe negocierile de aderare în primăvara următoare. Acele negocieri pot însă dura chiar și un deceniu. Drumul spre UE rămâne încă lung.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

R. Moldova și Ucraina au depus cereri de aderare la UE în martie 2022 și li s-a acordat statutul de țară candidată la UE.

Parlamentul European a votat joi, 5 octombrie, rezoluția prin care se cere începerea negocierilor de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană până la sfârșitul anului 2023.

Rezoluția a fost votată cu largă majoritate: 448 de voturi „pentru”, 45 „împotrivă” și 43 de abțineri.

Conform ultimului raport al Comisiei Europene, R. Moldova a îndeplinit 3 din cele 9 condiționalități ale Comisiei Europene.

R. Moldova a depus o cerere de aderare la UE în martie 2022 și i s-a acordat statutul de țară candidată în iunie 2022.

Procedura de aderare a R. Moldova la UE este complexă și lungă. Majoritatea experților estimează că țara noastră ar putea intra în UE, în cel mai bun caz, după 2030.