„Destulă apă și niciun pericol”: Ministrul Mediului, despre situația de pe râul Nistru
Deși specialiștii de la Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) au emis alertă hidrologică pentru Nistru, Prut și râurile mici, autoritățile susțin că nu există vreun pericol și că avem destulă apă în râul Nistru. Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, a declarat acest lucru în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi”, de la TVR Moldova.
Potrivit lui Sergiu Lazarencu, în prezent, regulamentul pentru bazinul Nistru este respectat atât de partea moldovenească, cât și de cea ucraineană, iar debitul constituie minimum 100 de metri cubi pe secundă.
„Din păcate, se speculează foarte mult pe acest aspect. Astăzi nu este niciun pericol. Suntem în perioada apelor mici, iar situații de acestea se întâmplă în mai mulți ani. Lacul de la Dnestrovsc, de fapt, este un avantaj, ori, dacă nu era el, situațiile și acele poze pe care le-am văzut ar putea fi în alți ani și asta este natural. [...] Astăzi nu avem niciun pericol și avem destulă apă în Nistru”, a precizat ministrul Mediului.
Cu toate acestea, oficialul a îndemnat cetățenii să consume rațional apa întotdeauna, nu doar în perioada avertismentelor hidrologice.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
„Cred că este nevoie să consumăm rațional pe tot parcursul anului. Resursele naturale nu sunt inepuizabile, de asta consumul rațional e important în fiecare anotimp. Reiterez că barajul de la Dnestrovsc și lacul de acumulare ne ajută să avem debitul necesar pentru a aproviziona toată țara cu apă potabilă, inclusiv pentru irigare”, a menționat Lazarencu.
Întrebat la ce pericole ar fi expusă R. Moldova dacă barajul de la Naslavcea ar fi distrus într-o eventuală bombardare în Ucraina, Sergiu Lazarencu a declarat că în ultima perioadă a avut mai multe discuții în privința acestui subiect.
„Este foarte greu să distrugi acest baraj în totalmente. Dacă l-ai distruge în totalmente, ar fi pericol în zona lacului de acumulare Dubăsari. Până acolo, relieful ne ajută să nu fie aceste pericole. Am făcut anumite calcule și simulări. Totuși, sper să nu se ajungă la asta. În caz de ceva, vom reacționa. Avem un plan de reacție”, a conchis ministrul.
Amintim că, la finele lunii mai, în spațiul public au apărut imagini din Ucraina, în care se vede că râul Nistru a secat în apropiere de orașul Hotin, regiunea Cernăuți.
Reprezentanții întreprinderii de stat Ukrhidroenergo au confirmat pentru presa ucraineană că fenomenul atestat în regiunea Cernăuți este cauzat de o creștere a eliberării apei pentru mărirea producției de energie la Centrala hidroelectrică de la Novodnestrovsk.
Ulterior, Ministerul Mediului de la Chișinău și Agenția „Apele Moldovei” au dat asigurări că segmentul râului Nistru din țara noastră nu va seca, deoarece „scurgerea pe teritoriul țării este compensată din lacul de acumulare Nistrean, care asigură un volum suficient pentru a acoperi necesitățile atât în alimentarea cu apă a populației, cât și menținerea condițiilor de viață în ecosistemele acvatice”.
La câteva zile distanță, ministrul Protecției Mediului și a Resurselor Naturale din Ucraina, Ruslan Streleț, a efectuat o vizită de lucru în R. Moldova. Atunci, Chișinăul și Kievul au convenit asupra unor serii de cercetări privind situația fluviului Nistru, desfășurate de către o echipă formată din experți din ambele țări.