Deputații interziși la cinci ședințe ale Parlamentului s-au plâns pe Grosu și SPPS la Procuratura Generală

Deputații interziși la cinci ședințe ale Parlamentului s-au plâns pe Grosu și SPPS la Procuratura Generală
Captură de ecran. Sursa foto: Primul în Moldova / Telegram

Cei șapte deputați afiliați lui Ilan Șor, cărora le-a fost interzisă participarea la cinci ședințe ale Legislativului, au depus astăzi o plângere la Procuratura Generală (PG). Aceștia solicită ca președintele Parlamentului, Igor Grosu și angajații Serviciului Protecție și Pază de Stat (SPPS) să fie trași la răspundere penală pentru că le-au „îngrădit” accesul în sala plenului.

„Împreună cu domnul Fotescu am depus o plângere la Procuratura Generală prin care solicităm ca președintele Parlamentului, Igor Grosu, să fie tras la răspundere penală pentru faptele sale ilegale, și, de asemenea, conducerea și ofițerii SPPS să fie trași la răspundere penală pentru împiedicarea deputaților de a intra în sala de ședințe. Așteptăm un răspuns din partea PG. Aceștia sunt obligați să înceapă un proces penal și o cercetare penală pentru nelegiuirea săvârșită”, a declarat deputata Marina Tauber, citată de Primul în Moldova.
0:00
/
Sursa video: Primul în Moldova / Telegram

Anterior, deputatul Alexandr Suhodolski – afiliat și el oligarhului fugar Ilan Șor, a anunțat că parlamentarii din blocul „Victoria/Pobeda” vor depune o plângere la PG.

„Anterior, persoanele sus-menționate, contrar legii, nu le-au permis deputaților din opoziție să participe la ședințele parlamentare. Inițiativa lui Grosu poartă elemente evidente de dictatură. Decizia care a fost luată în privința colegilor mei contravine legii în totalitate”, a scris Suhodolski pe canalul său de Telegram.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Amintim că șapte deputați afiliați lui Ilan Șor au primit interdicția de a participa la cinci ședințe ale Parlamentului, după ce au împiedicat desfășurarea ședinței din 13 iunie. Mai exact, este vorba despre Vasile Bolea, Denis Ulanov, Marina Tauber, Irina Lozovan, Alexandr Nesterovschi, Reghina Apostolova și Vadim Fotescu. Atunci, aceștia au scandat „Rușine!”, „Jos, Maia Sandu!” și „Jos, PAS!” și au lovit cu pumnii în tribuna pe care au blocat-o în semn de protest pentru că lui Denis Ulanov, de mai multe ori, nu i s-a oferit posibilitatea să vorbească.

Articolul 132 din Regulamentul Parlamentului interzice deputaților să insulte, să facă amenințări sau să expună calomnii de la tribuna legislativului. De asemenea, este interzisă tulburarea dezbaterilor sau crearea agitației în sala de ședințe, precum și blocarea tribunelor, a accesului în sala de şedinţe, blocarea sau limitarea accesului la microfoane sau crearea unor condiţii de imposibilitate a continuării şedinţelor plenare ale Parlamentului.

Deputații care încalcă aceste reguli riscă următoarele sancțiuni – avertismentul, chemarea la ordine, retragerea cuvântului, lipsirea de cuvânt pe o durată de până la cinci ședințe, eliminarea din sala de ședințe, interzicerea participării la ședințele plenare pe o perioadă de până la zece ședințe. Ultimele două sancțiuni se aplică de Parlament, cu votul majorității deputaților prezenți. De asemenea, deputații riscă și sancțiuni financiare.

Deputații interziși la cinci ședințe ale Parlamentului au încercat din nou să intre în sală. Tauber a chemat Poliția
Spirite încinse la Parlament. Cei șapte deputați afiliați lui Ilan Șor, cărora le-a fost interzisă participarea la cinci ședințe ale Legislativului, au încercat și astăzi să intre în sala plenului. După ce agenții de pază nu le-au permis să intre în sala, deputații interziși au început să scandeze…