Deputații fostului Partid Șor vor contesta rezultatele alegerilor locale din 2023, după decizia Curții Constituționale

Deputații fostului Partid Șor vor contesta rezultatele alegerilor locale din 2023, după decizia Curții Constituționale
Sursa foto: ipn.md.

Deputata Marina Tauber a anunțat că imediat după publicarea hotărârii motivate a Curții Constituționale (CC) vor fi demarate procedurile juridice pentru a contesta rezultatele alegerilor locale din 2023. Decizia vine după ce marți, 26 martie, Curtea Constituțională a R. Moldova a declarat neconstituțională legea care le interzice membrilor partidelor scoase în afara legii, inclusiv Partidul „Șor”, să candideze la alegeri.

„Vom solicita anularea rezultatelor și organizarea noilor alegeri locale cu participarea tuturor candidaților posibili în condiții legale și democratice”, a declarat Tauber.

Deputata a spus că decizia CC este „o nouă victorie obținută de echipa Partidului Șor”.

„(...) Cu regret decizia este întârziată, alegerile au trecut, iar sute de potențiali candidați nu au avut posibilitatea să candideze”, a menționat aceasta.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Pe 26 martie, Curtea Constituțională a R. Moldova a declarat neconstituțională legea care le interzice membrilor partidelor scoase în afara legii, inclusiv Partidul „Șor”, să candideze la alegeri.

Curtea Constituțională a hotărât pe 19 iunie 2023 că Partidul Politic Șor, condus de Ilan Șor, este neconstituțional. Potrivit deciziei Înaltei Curți, reprezentanții și membrii Partidului Politic Șor, care la data pronunțării hotărârii exercită mandate de deputat în Parlamentul R. Moldova, vor continua să-și exercite mandatele în calitate de deputați independenți, fără dreptul de a se afilia la alte fracțiuni parlamentare.

Pe 4 octombrie 2023, Parlamentul a aprobat o Lege care le interzice să candideze la alegeri persoanelor care, la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității unui partid politic:

  • erau bănuite, învinuite, inculpate sau condamnate de săvârșirea unor infracțiuni care au fost menționate de către Curtea Constituțională ca argument în contextul declarării neconstituţionalităţii partidului politic;
  • au fost excluse dintr-un scrutin anterior ca urmare a încălcării legislaţiei electorale, iar acest fapt a fost reţinut drept argument la declararea neconstituţionalităţii partidului politic;
  • erau culpabile de comiterea unor fapte ce au dus la includerea acestor persoane în listele de sancţiuni internaţionale ale unor organizaţii internaţionale sau ale unor state, iar acest fapt a fost reţinut drept argument la declararea neconstituţionalităţii partidului politic;
  • au realizat alte fapte care, fără a se încadra expres în acţiunile prevăzute la pct. 1) – 3), au fost menţionate ca argumente reţinute în hotărârea Curţii Constituţionale de declarare a neconstituţionalităţii partidului politic.
Legea care le interzice membrilor fostului partid „Șor” să candideze la alegeri, declarată neconstituțională
Curtea Constituțională a R. Moldova a declarat neconstituțională legea care le interzice membrilor partidelor scoase în afara legii, inclusiv Partidul „Șor”, să candideze la alegeri. Decizia a fost pronunțată pe 26 martie. Potrivit Înaltei Curți, la originea cauzei se află o sesizare depusă pe 16 o…