Deportările staliniste. Pe 6 iulie se împlinesc 75 de ani de la tragedia care a afectat mii de familii

Deportările staliniste. Pe 6 iulie se împlinesc 75 de ani de la tragedia care a afectat mii de familii
Sursa foto: gov.md

Pe 6 iulie se împlinesc 75 de ani de la cea de-a doua și cea mai de amploare operațiune de deportări, pe actualul teritoriu al R. Moldova, în urma căreia au avut de suferit 36 mii de oameni. Potrivit Ministerului Culturii, sâmbătă, începând cu ora 8:00, la Chișinău va fi organizat un eveniment de comemorare a victimelor deportărilor staliniste, prin depuneri de flori și un minut de reculegere pe Aleea Gării.

Potrivit autorităților, la ora 9:00, în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), va fi lansată expoziția „Trenul Durerii”, aflată la cea de-a doua ediție.

În acest an, expoziția va fi prezentată într-un format nou, cu elemente digitale și grafice, conținut multimedia, obiecte, poze și istorii din viața familiilor deportate. De asemenea, în cele două vagoane, va fi amenajată o bibliotecă cu cărți despre acele evenimente triste, iar vizitatorii vor putea găsi în Cartea Memoriei numele rudelor deportate.

De asemenea, în memoria victimelor deportării din 1949, Ministerul Culturii împreună cu instituțiile din subordine, va organiza pe parcursul lunilor iulie și august mai multe evenimente de comemorare. Printre acestea se numără expoziții tematice la Biblioteca Națională, Biblioteca Națională pentru copii „Ion Creangă”, la Muzeul Național de Istorie, dar și spectacole ale Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău și „Alecu Russo” din Bălți.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Totodată, la 5 iulie curent, la Muzeul în aer liber din satul Mereni, Anenii Noi, va avea loc o Conferință Internațională, organizată de Asociația Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova și Fundația Academia Civică, București.

Deportarea în masă din 6-9 iulie 1949 este cea mai amplă deportare de pe actualul teritoriu al R. Moldova în urma căreia au avut de suferit 36 mii de oameni. Casele, pământurile și bunurile țăranilor deportați au fost transmise colhozurilor, iar o parte au fost furate și vândute. Pentru desfășurarea operațiunii au fost mobilizate 3.071 de camioane și 1.736 de vagoane.