De la începutul anului, doi nou-născuți din țară au fost diagnosticați cu surditate

De la începutul anului, doi nou-născuți din țară au fost diagnosticați cu surditate
Sursa foto: Ministerul Sănătății al R. Moldova

De la începutul anului curent, screening-ul audiologic a fost realizat la peste 1400 de nou-născuți din toată țara, anunță Ministerul Sănătății. Potrivit instituției, doi dintre nou-născuții examinați au fost confirmați cu diagnosticul de surditate.

Instituția menționează că R. Moldova, în premieră, a introdus screening-ul audiologic universal obligatoriu pentru toți nou-născuții, pentru a identifica surditatea congenitală la nou-născuți și pentru a asigura accesului copiilor cu probleme de auz la servicii medicale specializate și de calitate.

În acest sens, Ministerul Sănătăți a distribuit, la începutul acestui an, 40 de dispozitive medicale de screening audiologic neonatal Centrelor Perinatale din toată țara. Echipamentele, în valoare de circa patru milioane de lei, au fost donate de UNICEF, cu suportul financiar al Guvernului Japoniei.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

„La sfârșitul anului trecut, 70 de specialiști, inclusiv 62 de lucrători medicali din centrele perinatale de toate nivelurile, au fost instruiți cu privire la utilizarea echipamentelor în diagnosticarea precoce a deficiențelor de auz la nou-născuți, în cadrul Centrului de Audiologie, protezare auditivă și reabilitare medico-pedagogică a Clinicii „Emilian Coțaga”, a Institutului Mamei și Copilului (IMC)”, a notat instituția.

Potrivit Ministerului, IMC va asigura examenul audiologic complex al tuturor nou-născuților identificați cu probleme audiologice, va stabili diagnosticul și conduita de tratament, inclusiv va oferi asistență medicală, reieșind din necesitățile individuale ale fiecărui copil.

În fiecare an, pe 3 martie, este marcată Ziua Mondială a Auzului.