Date alarmante: În ultimele decenii, numărul zilelor cu temperaturi de peste 35°C a crescut semnificativ

Date alarmante: În ultimele decenii, numărul zilelor cu temperaturi de peste 35°C a crescut semnificativ
Copiii folosesc un duș mobil oferit de guvernul local, pe fondul căldurii extreme. Filipine, 2 mai 2024. Sursa foto: Reuters

În ultimele trei decenii, numărul zilelor cu temperaturi de peste 35°C a crescut cu 52% în 20 din marile capitale ale lumii. Un grup de experți a prezentat aceste concluzii vineri, informează Reuters.

Cele peste 300 de milioane de persoane care trăiesc în cele mai populate 20 de capitale ale lumii sunt deosebit de vulnerabile în faţa creşterii temperaturilor în contextul schimbărilor climatice, întrucât asfaltul şi clădirile absorb şi reţin căldura.

Capitale precum New Delhi, Dacca şi Manila s-au confruntat deja în anul curent cu valuri periculoase de caniculă. Acest lucru s-a soldat cu creşterea numărului de decese asociate căldurii şi închiderea şcolilor.

De exemplu, New Delhi s-a confruntat cu cel mai sever şi prelungit val de caniculă din ultimii 74 de ani. Potrivit datelor înregistrate de staţia meteorologică a oraşului, în perioada 14 mai - 21 iunie, în capitala Indiei s-au înregistrat temperaturi maxime sau care au depăşit 40°C.

O analiză realizată de Institutul Internaţional pentru Mediu şi Dezvoltare (IIED) din Londra a cuantificat pericolul sporit al căldurii extreme în unele dintre cele mai mari centre urbane din lume.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Utilizând datele despre temperaturile de suprafaţă, înregistrate de staţiile meteorologice din aeroport, cercetătorii au descoperit că, în perioada 2014-2023, au existat aproape 6.500 de zile cumulate - sau cazuri - când unul din cele 20 de oraşe a atins temperaturi de 35°C sau chiar mai mult. Comparativ, din 1994 până în 2003 au existat doar 4.755 de astfel de zile.

„Ştim că vremea caniculară nu este resimţită uniform pe teritoriul oraşelor. În anumite cartiere și districte comerciale există o probabilitate mai mare de acumulări de căldură. Acest fenomen are legătură cu inegalitatea felului în care proiectăm clădirile şi infrastructura publică”, a declarat cercetătorul Tucker Landesman.

Jakarta, capitala Indoneziei, s-a confruntat cu cea mai mare creştere absolută în ceea ce priveşte numărul zilelor cu temperaturi de peste 35°C. Astfel, dacă în perioada 1994-2003 s-au înregistrat doar 28 de asemenea zile, în cea mai recentă decadă, numărul acestora s-a majorat până la 167. În Seul, capitala Coreii de Sud, acest număr a crescut de la nouă zile la 58, iar în Buenos Aires, de la şapte zile la 35 de zile.