Danemarca alocă peste 20 de milioane de euro pentru a sprijini parcursul european al R. Moldova și Ucrainei

Danemarca alocă peste 20 de milioane de euro pentru a sprijini parcursul european al R. Moldova și Ucrainei
Sursa foto: Dumitru Doru / EPA

Pentru a marca lansarea negocierilor de aderare a R. Moldova și Ucrainei la Uniunea Europeană, guvernul Danemarcei alocă peste 20 de milioane de euro pentru a sprijini parcursul european al celor două țări. Potrivit Radio Moldova, cu un anunț în acest sens a venit ministerul danez al Afacerilor Externe, Lars Løkke Rasmusse.

Postul public de radio notează că banii vor fi alocați până în 2030 și vor ajuta cele două țări să stabilească structurile administrative și legislația necesară pentru a se apropia de aderarea la UE. Pe termen lung, sprijinul va include și țările candidate din Balcanii de Vest.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

„Sunt încântat că putem începe acum negocierile de aderare cu Ucraina și R. Moldova. Întotdeauna am spus că extinderea UE nu înseamnă să coborâm ștacheta pentru aderare, ci să ajutăm țările candidate să o depășească, iar acum ajutăm Ucraina și R. Moldova exact în acest sens. O extindere reușită a UE este esențială pentru stabilitatea Europei. Securitatea noastră, a tuturor, este consolidată atunci când țările din vecinătatea UE își sporesc rădăcinile europene și se apropie de oportunitatea de pace, stabilitate și prosperitate pe care o reprezintă UE”, a declarat ministrul danez al Afacerilor Externe, Lars Løkke Rasmussen.

Noile fonduri pentru Ucraina și R. Moldova vor fi ancorate într-un instrument din cadrul Programului danez de vecinătate, care sprijină deja procesele de reformă ale țărilor din vecinătatea estică, care sunt esențiale pentru apropierea acestora de UE.

Pe lângă contribuția la crearea structurilor administrative și a legislației, instrumentul va sprijini, de asemenea, vizitele de studiu și educația civică.În cele din urmă, instrumentul va acoperi și țările candidate din Balcanii de Vest.

R. Moldova și Ucraina încep oficial marți negocierile de aderare cu UE
Uniunea Europeană, pe de o parte, şi R. Moldova și Ucraina, pe de altă parte, lansează oficial marți, la Luxemburg, negocierile de aderare la UE. Negocierile de aderare dintre UE şi o țară terță au loc în cadrul unei conferințe interguvernamentale (CIG). Delegația țării noastre la prima ședință a Co…