Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele lui Șoigu și Gherasimov

Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele lui Șoigu și Gherasimov
Sursa foto: TASS

Camera preliminară II a Curții Penale Internaționale (CPI) a emis mandate de arestare pentru fostul ministru rus al Apărării, Serghei Şoigu, precum și pentru șeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov. Potrivit comunicatului publicat pe site-ul CPI, ambii sunt acuzați de crime internaționale, comise pe frontul din Ucraina.

Instanța suspectează că Șoigu și Gherasimov sunt responsabili de atacurile asupra unor ținte civile, cauzarea de prejudicii excesive civililor, emiterea unor ordine ilegale și neexercitarea unui control adecvat asupra forțelor aflate sub comanda lor.

„Există motive întemeiate pentru a crede că cei doi suspecți poartă răspundere pentru atacurile cu rachete efectuate de forțele armate ruse asupra infrastructurii electrice ucrainene între cel puțin 10 octombrie 2022 și până cel puțin pe 9 martie 2023”, se menționează în comunicat.

Urmăriți-ne pe canalul nostru de Telegram

În martie 2023, Curtea Penală Internațională de la Haga a emis mandate internaționale de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin și a comisarei ruse pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova. Aceștia au fost acuzați că s-ar afla în centrul schemei de deportare forțată a mii de copii ucraineni în Federația Rusă.

Potrivit Novaya Gazeta Europe, la începutul lunii iunie curent, activiștii pentru drepturile omului au cerut CPI să investigheze crimele împotriva umanității, comise de către jurnaliștii ruși Vladimir Soloviov, Dmitri Kiseleov, Serghei Mardan și Margarita Simonian.

În „aceeași barcă” a fost inclus și vice-președintele Consiliului de Securitate ale Rusiei, Dmitri Medvedev, toți cei cinci fiind promotorii unei retorici pline de ură față de poporul ucrainean.