Curtea Penală de la Haga a solicitat mandate de arestare pentru premierul israelian și liderii Hamas
Procurorul șef al Curții Penale Internaționale (CPI), Karim Khan, a anunțat luni că a solicitat mandate de arestare pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu, ministrul israelian al Apărării Yoav Galant, precum și pentru trei lideri ai mișcării palestiniene Hamas. Cei trei din urmă sunt Yahya Sinwar, Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri (Deif), Ismail Haniyeh. Potrivit comunicatului publicat pe site-ul CPI, toți cei enumerați sunt acuzați de crime de război și crime împotriva umanității, comise atât în timpul atacului din 7 octombrie asupra Israelului, cât și a războiului ulterior din Fâșia Gaza.
„Astăzi reiterăm că dreptul internațional și legile de război se aplică tuturor. Niciun infanterist, niciun comandant, niciun lider civil – nimeni – nu poate acționa cu impunitate. Nimic nu poate justifica privarea deliberată a oamenilor, inclusiv a atâtor femei și copii, de lucrurile esențiale pentru a supraviețui. Nimic nu poate justifica luarea de ostatici sau atacarea civililor”, se menționează în document.
Un grup de judecători de la CPI urmează să analizeze cererea de emitere a mandatelor de arestare. Procurorul a declarat că acuzațiile împotriva lui Sinwar, al-Masri și Haniyeh includ „exterminare, crimă, luare de ostatici, viol și agresiune sexuală în detenție”.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Cât despre acuzațiile împotriva lui Netanyahu și a ministrului israelian al Apărării, acestea includ „provocarea exterminării, provocarea foametei ca metodă de război, inclusiv refuzul furnizării de ajutoare umanitare și țintirea deliberată a civililor în timpul conflictului”.
Aceasta este prima dată când liderul unui stat aliat apropiat al SUA este vizat de CPI. Decizia îl plasează pe Netanyahu alături de președintele rus Vladimir Putin, pe nume căruia Curtea a emis primăvara trecută un mandat internațional de arestare. Atunci, Putin și comisarul rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, au fost acuzați că s-ar afla în centrul schemei de deportare forțată a mii de copii ucraineni în Federația Rusă.
Potrivit CCN, după ce luna trecută au apărut informații precum că procurorul-șef al CPI analizează solicitarea unui mandat de arestare pe numele unor oficiali militari și guvernamentali din Israel, Netanyahu a declarat că o asemenea decizie „ar fi un scandal de proporții istorice” și că Israelul „are un sistem juridic independent, care investighează amănunțit toate încălcările legii”.
Deși Israelul și SUA nu sunt membri ai CPI, CPI susține că are jurisdicție asupra Fâșiei Gaza, Ierusalimului de Est și Cisiordaniei, după ce liderii palestinieni au convenit în mod oficial să respecte principiile fondatoare ale Curții în 2015.