Curtea Constituțională a suspendat temporar unele prevederi din Legea amnistiei

Curtea Constituțională (CC) a suspendat acțiunea unor prevederi din Legea amnistiei, aprobată în anul 2021 în contextul celei de-a 30 aniversări a independenței R. Moldova. Decizia a fost luată marți, 8 aprilie, în urma unei sesizări depuse de procurorul general, Ion Munteanu.
Astfel, Curtea Constituțională a dispus suspendarea acțiunii textelor „sau i se comută pedeapsa” din articolul 7 alin. (1) și „la 30 de ani de închisoare, dacă este condamnată la detențiune pe viață” din articolul 7 alin. (1) lit. d) din Legea amnistiei. Acțiunea dispozițiilor legale menționate este suspendată până la pronunțarea unei soluții de către Curtea Constituțională.
Procurorul general, Ion Munteanu, a sesizat Curtea Constituțională în legătură cu modificările aduse legii amnistiei în 2021. Amendamentele au permis, potrivit instituției, ca unii deținuți condamnați la închisoare pe viață să poată obține reducerea pedepsei la 30 de ani.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Menționăm că mai mulți lideri ai grupărilor criminale au fost eliberați din închisoare înainte de termen, în urma unor modificări legislative, votate în anul 2021, la Legea amnistiei.

Partidul de guvernare o învinuiește pe Olesea Stamate că, din postura de șefă a Comisiei juridice, numiri și imunități, pe care a deținut-o anterior, a introdus amendamente la Legea amnistiei, care au permis eliberarea unor deținuți extrem de periculoși, unii condamnați pe viață. Formațiunea a decis să o excludă pe Stamate din PAS și i-a cerut să depună mandatul de deputată. De cealaltă parte, Olesea Stamate spune că acuzațiile aduse de foștii colegi de partid sunt nefondate, iar toate acțiunile sale au fost corecte și legale.
Tot în contextul Legii amnistiei, care a permis eliberarea unor deținuți periculoși din închisoare, premierul Dorin Recean a solicitat demisia imediată a șefului Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP). Anatolie Falca a acceptat și a plecat din funcție.

Parlamentul a votat pe 4 aprilie un proiect de lege menit să clarifice aplicarea articolelor 91 și 92 din Codul penal, în contextul amnistiei. Potrivit noii interpretări, persoanele cărora li s-a comutat pedeapsa din detenție pe viață în închisoare nu vor mai putea beneficia de eliberare condiționată înainte de termen.
Modificările propuse vizează eliminarea posibilității ca aceeași persoană să beneficieze simultan de comutarea pedepsei și de eliberare condiționată. Proiectul de lege prevede că această clarificare se va aplica inclusiv celor care au fost deja eliberați condiționat.
