Cum îmbrăcăm corect copilul în sezonul rece? Medic: Trebuie să spulberăm stereotipul; Nu mai e ca în secolul trecut
Cum îmbrăcăm corect copilul iarna? Care sunt semnele că un copil se îmbracă prea subțire sau prea gros în sezonul rece? Există riscuri specifice legate de îmbrăcarea copiilor în haine prea groase sau prea subțiri în timpul iernii? La aceste întrebări a răspuns medicul de familie Mădălina Vesa, membră a European Society for Paediatric Infectious Diseases – ESPID și a European Academy of Teachers in General Practice/Family Medicine – EURACT. Răspunsurile au fost oferite pentru G4media.
„Nu mai avem perioade lungi de frig, cum era în secolul trecut, ci doar momente de temperaturi foarte scăzute. În consecință, modul cum ne îmbrăcăm iarna s-a schimbat în ultima perioadă.
Dacă ne mai amintim cum se îmbrăcau părinții sau bunicii noștri în anii 60-80, aceștia aveau paltoane foarte groase, cojoace, și purtau multe straturi de haine.
În 2023, nu ne mai îmbrăcăm atât de gros. Dacă totuși simțim că ne este foarte frig afară și avem senzația de ger, o cauză foarte importantă este obișnuința de a sta în casă la o temperatură înaltă”, a declarat Mădălina Vesa pentru G4media, atrăgând atenția că, în multe case, a observat o temperatură de 24-25 grade Celsius, chiar și 27 grade Celsius, ceea ce nu este corect.
Ea a menționat că, prima recomandare medicală pe care o oferă tuturor pacienților sai este să reducă temperatura din casă: „Recomand o temperatură de 19 grade Celsius în timpul nopții și de 20 grade Celsius în timpul zilei.
Iarna, nu este normal să stăm în casă în pantaloni scurți și tricou. Aerul cald usucă mucoasa nazală și faringiană, apărând durerile de gât și secrețiile nazale.
Este destul de traumatizant pentru copilul mic și sugar să aibă secreții nazale și să nu poată respira corect pe nas. Respectând această temperatură în casă, automat nu mai este o diferență atât de mare față de temperatura de afară”.
Copilul meu este îmbrăcat corespunzător pentru vremea rece?
„Mare diferență între straturile de haine ale copiilor și ale părinților lor nu ar trebui să fie.
Peste haina de corp (body, maieu) a copilului, punem același număr de haine ca și mama, cu aproximativ aceeași grosime. Nu putem îmbrăca excesiv copilul, deoarece transpiră.
Pentru copiii de peste 2 ani, îi verificăm la încheietura mâinii (nu la degete, deoarece este normal ca extremitățile să fie reci).
Dacă mâna este caldă, nu avem motive să îl îmbrăcăm mai gros; dacă simțim că este spre fierbinte, îl dezbrăcăm de o haină mai groasă pe care o are pe el. Dacă este rece, pielea albă, atunci îl îmbrăcăm. Nu putem spune: „dăm 3 haine pe copil și este perfect”. Ne uităm la el, îl întrebăm din când în când cum se simte.
Dar copiilor, de obicei, nu le este frig. Ei nu resimt frigul la aceeași intensitate ca și adulții, deoarece se mișcă mult mai mult, fug, se joacă, sunt mai agitați.
De aceea, pielea lor este tot timpul caldă, în consecință, nu le este frig și nu trebuie supra-îmbrăcați.
Când facem mișcare în frig, se recomandă un strat de haină de corp, un polar și o geacă, inclusiv la copii. În funcție de activitatea fizică și de temperatură, aceste haine pot fi mai subțiri sau mai groase (sau se mai adaugă încă un strat sub polar)”, a explicat medicul.
Întrebată dacă există vreo recomandare specială pentru îmbrăcarea copiilor mici în sezonul rece, Mădălina a răspuns:
„Dacă vorbim de sugari, asta înseamnă că aceștia nu se mișcă, pentru că stau în cărucior, așa că se mai adaugă o pătură groasă peste ei, respectând numărul de haine mai sus menționat.
Și extrem de important: NU se pune fular peste gură și nas. Afară în frig, întotdeauna se respiră pe nas, prin urmare, nu este nevoie de acest fular”.
Medicul încurajează părinții să-și plimbe copiii cât mai des afară, chiar dacă sunt -10 grade Celsius, chiar de mai multe ori pe zi, dacă este posibil:
„Un copil care a crescut mai mult pe afară decât stând în casă va fi un copil mult mai sănătos. Cu alte cuvinte, dacă copilul este rece și vedem că tremură, îl îmbrăcăm mai gros.
Dacă vedem că este transpirat, îl dezbrăcăm. Și data viitoare vom ști cum să îl îmbrăcăm corespunzător, fără să mai greșim”.
Medicul consideră că trebuie să spulberăm mitul că dacă stă în frig, copilul se răcește și de aceea ar trebui îmbrăcat cât mai gros: „Răcelile sunt cauzate exclusiv de viruși, nu de cald sau frig.
Temperatura favorizează înmulțirea virușilor și nu este vinovată de răceală sau îmbolnăvire. Iarna, de exemplu, se înmulțesc cazurile la copii de viroză digestivă cauzată de rotavirus sau apare gripa.
Dar nu se îmbolnăvește copilul pentru că are o haină mai subțire pe el”.
Potrivit medicului, copiii au aproximativ 8 răceli pe sezon rece. Colectivitatea (spațiu mic cu multe persoane) favorizează infectarea (șansa de a lua un virus de la coleg este mult mai mare). De aceea, trebuie să se aerisească foarte des încăperile. Copiii trebuie scoși afară în curte să se joace, chiar dacă este frig, ninge sau plouă.