Cum alegem corect peștele, conservele și caviarul. ANSA vine cu o serie de recomandări

Cum alegem corect peștele, conservele și caviarul. ANSA vine cu o serie de recomandări
Sursa foto: Getty Images

Peștele este un aliment bogat în acizi grași esențiali și alți nutrienți importanți de care organismul nostru are nevoie. În meniul de sărbători se va regăsi neapărat o rețetă din pește sau din derivatele acestuia. În acest context, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) vine cu mai multe recomandări pentru consumatori despre cum trebuie ales peștele viu, cel congelat și cel prelucrat, precum și la ce trebuie să atragem atenția atunci când cumpărăm caviarul.

Peștele viu

Dacă alegeți peștele viu, atenție la:

  • semnele de vitalitate;
  • tegument: să fie de culoare vie, cu pigment lucios;
  • ochii: să fie puțin ieșiți la suprafață, cu pupila neagră, strălucitoare, iar corneea perfect    transparentă;
  • branhiile: să fie de culoare roșie-deschisă, cu lamele strălucitoare, bine diferențiate, fără  miros și mucozități;
  • solzii: să fie lucioși, cu o cantitate redusă de mucus;
  • musculatura: să fie elastică, cu o suprafață netedă, fixată bine pe oase.

Atenție mare la unitățile de comercializare a peștelui viu. Peștele viu trebuie să fie expus spre vânzare din bazine/containere cu apă limpede și curată, dotate cu dispozitive speciale pentru asigurarea oxigenului necesar.

Peștele refrigerat

Dacă alegeți pește refrigerat eviscerat, atrageți atenție mare la:

  • peritoneu: să fie de culoare deschisă, neted, greu de desprins de pe carne.

Evitați peștele cu pigment mat, ochi adânciți în centru, branhii acoperite cu lichid lipicios verziu și cu miros de putrefacție pronunțat. Evitați produsele cu solzii fără luciu, care se desprind ușor de piele, cu musculatura separată de oase, de culoare cenușie murdară.

Peștele congelat

În cazul în care alegeți să cumpărați peștele congelat (întreg/eviscerat/decapitat), mare atenție la:

  • temperatura de păstrare nu mai mică de minus -18 °C;
  • aspectul exterior întreg, fără deteriorări, dens, cu suprafața curată, uniformă, cu menținerea  calității gustative și a valorii nutritive a peștelui viu;
  • după decongelare, consistența peștelui trebuie să fie compactă sau moale, carnea bine atașată de oase, fără prezența mirosului sau corpurilor străine;
  • înainte de consum, peștele necesită în mod obligatoriu să fie eviscerat și prelucrat termic;
  • nu este permisă expunerea spre comercializare a produselor de pește congelate cu acumulări de gheață în exces sau cu glazura de gheață discontinuă, netransparentă şi cu aspect murdar.

Peștele prelucrat/conservele

Peștele prelucrat - (produse sărate, produse afumate, pește uscat/pește zvântat, pește marinat, semiconserve din pește, conserve din pește) are aceleași condiții de păstrare, depozitarea însă, se face în încăperi uscate și ventilate.

Peștele afumat la rece - temperatura de păstrare de la -5°C până la 0°C, uscat și uscat-afumat : temperatura de păstrare de la -8°C până la 0°C, iar termenul de valabilitate fiind de până la două luni.

Peștele afumat la cald - temperatura de păstrare este de la minus -2°C până la plus 2°C, iar perioada de până la 72 ore.

Cutiile de conserve sau semiconservele de pește trebuie să fie ambalate în cutii metalice, din sticlă sau polimerice, ermetic închise, nebombate, nedeformate, fără semne de rugină și urme de sulfură de fier.

Cele mai răspândite neconformități pot fi: coroziunea cutiilor, deformarea cutiilor, bombajul și lipsa ambalajului ermetic.

Caviarul

La comercializarea caviarului se va lua în considerație:

  • aspectul exterior curat, fără țesuturi conjunctive sau coaguli de sânge, fără boabe crăpate;
  • consistența elastică, fără gust și miros străin sau modificat (gust amar, metalic, de săpun).

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Operatorii din domeniul alimentar, care manipulează peștele și produsele pescărești, vor asigura, obligatoriu, produsele cu certificate care confirmă calitatea lor, țara de origine a materiei prime și termenul de valabilitate. Fiecare consumator este în drept să solicite actele menționate de la operatorii sau vânzătorii din unitățile comerciale.

Cetățenii sunt îndemnați să procure produsele alimentare doar din locuri autorizate, care asigură condițiile igienice/sanitare specifice și sunt supuse controlului sanitar – veterinar de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.