Cu ce s-a finalizat summitul de urgență al liderilor UE, convocat de președintele francez Emmnuel Macron

Mai mulți lideri europeni s-au întâlnit ieri la Paris, la un summit de urgență convocat de președintele francez Emmnuel Macron. La întrevederea de la Palatul Élysée a participat cancelarul german Olaf Scholz, premierul britanic Keir Starmer, premierul polonez Donald Tusk, premierul spaniol Pedro Sanchez, prim-ministra Italiei – Giorgia Meloni, premierul Țărilor de Jos - Dick Schoof, prim-ministra daneză Mette Frederiksen, președinta Comisiei Europene – Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European – António Costa, și secretarul general al NATO – Mark Rutte.
După cum notează Novaya Gazeta Europe, în urma reuniunii, Emmanuel Macron a raportat pe X despre necesitatea creșterii investițiilor în securitatea europeană și furnizării garanțiilor de securitate pentru Ucraina.
Potrivit sursei citate, Donald Tusk le-a declarat jurnaliștilor că în cadrul summit-ului nu au fost luate „decizii obligatorii”. Concomitent, șeful cabinetului de miniștri de la Varșovia a precizat că participanții reuniunii au opinii similare în privința tuturor „problemelor cheie”.
Totodată, Olaf Scholz a declarat că nu ar trebui să existe „o divizare a responsabilității între Europa și SUA” în ceea ce privește asigurarea securității Ucrainei. Cancelarul german a calificat discuțiile despre trimiterea forțelor de menținere a păcii în Ucraina drept „premature”, întrucât nimeni nu știe cum ar putea arăta o posibilă pace.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Antena 3 CNN scrie că Georgia Meloni a dezvăluit într-un interviu pentru Corriere della Sera că mai mulți lideri ai națiunilor europene care nu au fost invitate la summit-ul de criză de la Paris au sunat-o pentru a cere explicații. De altfel, premierul italian s-a arătat și ea deranjată că țările de pe flancul estic au fost excluse de la discuțiile de la Paris, or „toată Uniunea Europeană a contribuit financiar și militar” la războiul din Ucraina.
De exemplu, în Grecia, unii oficiali s-au arătat îngrijorați de faptul că premierul Kyriakos Mitsotakis nu a fost invitat. Potrivit tovima.com, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Atena, Pavlos Marinakis, a minimizat semnificația excluderii Greciei, precizând că este vorba despre „un summit informal, la care participă cele mai mari economii din Europa plus Danemarca, care a avut cea mai mare contribuție la ajutorul militar acordat Ucrainei”.
Cu toate acestea, vocile opoziției din Grecia au criticat dur guvernul pentru faptul că acesta a permis excluderea țării din negocierile cheie în plan geopolitic.

Amintim că astăzi, 18 februarie, în capitala Arabiei Saudite se desfășoară primele negocieri oficiale între SUA și Rusia, discuțiile vizând încheierea războiului din Ucraina, dar și despre alte probleme din relația Washington - Moscova. Delegația Rusiei este condusă de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, iar delegația SUA - de secretarul de stat american, Marco Rubio.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu a fost invitat la discuții și a declarat că țara sa nu va recunoaște niciun acord încheiat cu privire la Ucraina, în condițiile în care Kievul nu este prezent la masa negocierilor.