Crescătorii de bovine mai au câteva zile la dispoziție pentru a depune cereri de granturi

Crescătorii de bovine mai au câteva zile la dispoziție pentru a depune cereri de granturi
Imagine simbol. Sursa foto: Iga Palacz / Unsplash

Crescătorii de bovine mai au câteva zile la dispoziție pentru a depune cereri de granturi în cadrul proiectului Investiții pentru Guvernanță, Creștere și Reziliență în Agricultură (AGGRI). Termenul limită este vineri, 17 mai, reamintește Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA).

„Granturile, cu o valoare de până la 1 milion de dolari SUA și acoperind până la 50% din costurile investițiilor eligibile, sunt destinate pentru: construcția sau modernizarea infrastructurii zootehnice; achiziția de echipamente și utilaje noi; implementarea unităților de procesare a furajelor; achiziția de animale de prăsilă; investiții în eficiența energetică, inclusiv stații de biogaz și instalarea panourilor fotovoltaice”, precizează responsabilii de la MAIA.

Pentru a obține grantul, solicitanții trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

Urmăriți-ne pe canalul nostru de Telegram

  • să fie înregistrați și să activeze pe teritoriul controlat de autoritățile R. Moldova, inclusiv pe teritoriul raionului Dubăsari, situat după traseul Rîbnița – Tiraspol, cu excepția orașului Chișinău și orașului Bălți, în conformitate cu legislația în vigoare;
  • să fie deținători legali ai bunurilor imobile și mobile ce fac obiectul stimulării prin mecanismul de grant, cu un termen de arendă/comodat de cel puțin cinci ani;
  • să dețină un plan de afacere viabil economic și financiar pe o perioadă de minimum cinci ani;
  • să își asume angajamentul de a contribui financiar cu cel puțin 50% din valoarea sub-proiectului investițional.

Un aspect important al programului de granturi este aplicarea TVA la cota 0% pentru investițiile finanțate prin grant, precum și posibilitatea de a beneficia de subvenții din partea statului.

Lista completă a criteriilor de eligibilitate, precum și documentele care urmează a fi prezentate împreună cu cererea pot fi accesate AICI, iar dosarele vor fi depuse la direcțiile teritoriale ale Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA).