CPI amână procesul de emitere a mandatelor de arestare pentru Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant

CPI amână procesul de emitere a mandatelor de arestare pentru Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant
Colaj ziar.md

Camera preliminară a Curții Penale Internaționale (CPI) a amânat procesul de luare a deciziei de a emite mandate de arestare pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu și a ministrului israelian al Apărării, Yoav Galant. Acest lucru a fost raportat de către publicația The Jerusalem Post.

Amânarea vine la câteva săptămâni distanță după ce Marea Britanie, în calitate de „prieten al curții”, a depus o solicitare prin care a cerut prezentarea comentariilor cu privire la jurisdicția CPI asupra Israelului. Curtea Penală a dat curs acestei solicitări și a acordat în prealabil și altor state dreptul de a interveni.

Astfel, Marea Britanie și statele care îi vor urma exemplul trebuie să depună toate documentele până pe 12 iulie. Comentariile Londrei vor fi luate în calcul de către membrii camerei preliminare a instanței.

Potrivit hotărârii instanței, atât comentariile, cât și dezbaterile - ar putea fi făcute publice. De obicei, procedurile de emitere a mandatelor de arestare sunt de obicei ținute în secret. secrete pentru a evita alertarea suspectului.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

După cum notează The Jerusalem Post, procesul de emitere a mandatelor de arestare s-ar putea cu mai multe luni.

În prezent, nu se cunoaște dacă decizia instanței ar însemna și o amânare în cazul emiterii mandatelor de arestare pentru cei trei lideri ai mișcării palestiniene Hamas (Yahya Sinwar, Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri (Deif) și Ismail Haniyeh).

Pe 20 mai, procurorul șef al CPI, Karim Khan, a anunțat că a solicitat mandate de arestare pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu, ministrul israelian al Apărării Yoav Galant, precum și pentru Yahya Sinwar, Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri (Deif) și Ismail Haniyeh. Potrivit lui Khan, toți sunt responsabili pentru crime de război și crime împotriva umanității, comise atât în timpul atacului din 7 octombrie asupra Israelului, cât și a războiului ulterior din Fâșia Gaza.

Premierul israelian a calificat solicitarea procurorului Khan drept „scandaloasă” și a spus că „nu-l va opri” pe el sau pe țara lui, iar președintele american Joe Biden a declarat că decizia CPI este „revoltatoare”. De menționat că ambele nu recunosc jurisdicția CPI.

Curtea Penală de la Haga a solicitat mandate de arestare pentru premierul israelian și liderii Hamas
Procurorul șef al Curții Penale Internaționale (CPI), Karim Khan, a anunțat luni că a solicitat mandate de arestare pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu, ministrul israelian al Apărării Yoav Galant, precum și pentru trei lideri ai mișcării palestiniene Hamas. Cei trei din urmă sunt Yahya Si…