Costul de producere a mierii moldovenești depășește prețul de export, anunță președintele asociației apicultorilor

Costul de producere a mierii moldovenești depășește prețul de export, anunță președintele asociației apicultorilor
Sursa foto: Meggyn Pomerleau/ Unsplash

Apicultorii autohtoni au oportunitatea să exporte mierea moldovenească, însă li se propune un preț foarte mic care nu acoperă costul de producere, fiind în așteptarea expozițiilor internaționale pentru a semna noi contracte de colaborare. Despre aceasta anunță Ion Maxim, președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din R. Moldova (ANARM), pentru IPN.

Potrivit președintelui asociației, ANARM, împreună cu Asociația Exportatorilor și Agenția de Investiții, sunt mereu în căutarea noilor piețe de export. Ion Maxim a menționat că anul trecut s-a exportat 3400 de tone de miere.

„La export a căzut prețul, nu-i preț. Ni se propun niște prețuri foarte mici. Și noi nu avem contracte. Apicultorii din Moldova așteaptă expoziții care vor fi în România, Germania și Franța, pentru a-și promova produsele și a aduce contracte mai bune”, spune Ion Maxim.

Conform sursei citate, scăderea prețului de export al mierii se înregistrează în toate în țările balcanice, inclusiv România, Ucraina, Bulgaria etc. Recolta de miere din anul curent, conform președintelui ANARM, va fi mai mică, față de anul trecut, din cauza intemperiilor.

„Sunt atât factori naturali, cât și factori umani. În acest an teiul a dat mai bine. Salcâmul a fost mai bun ca în anul trecut, dar culoarea mierii s-a modificat puțin. Dacă anul trecut a fost o culoare deschisă verzuie, în acest an este mai gălbuie, dar calitatea a rămas la fel de bună”, a explicat președintele asociației.

Conform statisticilor, în 2022, în R. Moldova erau peste 200 de mii familii de albine, care au produs aproximativ de 4.500 de tone de miere. Preponderent, mierea se vinde angro, neambalată și ajunge în țările UE. Topul țărilor care au importat miere din R. Moldova în anul precedent sunt:
– Italia;
– România;
– Slovacia;
– Germania;
– Olanda;
– Serbia.

Sursa foto: Biroul Național de Statistică