Contrabandă, furturi și spălare de bani: Patru moldoveni ar fi prejudiciat statele UE cu peste 5.000.000 de lei

Contrabandă, furturi și spălare de bani: Patru moldoveni ar fi prejudiciat statele UE cu peste 5.000.000 de lei
Imagine simbol

Oamenii legii anunță reținerea a patru chișinăuieni, bănuiți de contrabandă, furturi și spălare de bani, cu prejudicii evaluate preliminar la peste 5.000.000 lei în Uniunea Europeană. În perioada 2017-2023, aceștia ar fi operat în state precum Franța, Germania, Italia, Belgia, Danemarca, Suedia, Elveția și Austria.

Acum, la solicitarea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) trei din aceștia au fost plasați în arest preventiv, pentru asigurarea continuării obiective a investigațiilor. Al patrulea învinuit a oferit declarații pe acest dosar care sunt verificate în cadrul urmăririi penale și, deci, este cercetat în libertate.

Potrivit datelor furnizate de statele membre ale Uniunii Europene prin intermediul Europol, o parte din învinuiți și-au ispășit anterior pedepsele cu închisoarea (pentru tâlhărie, furt în grup, jaf, deținerea de documente false) în Franța, Germania și Austria.

„Oamenii legii anunță faptul că dețin probe despre obținerea ilegală din UE de către cei patru bănuiți și alți membri ai grupului criminal organizat, a bijuteriilor confecționate din metale și pietre prețioase, ceasuri de lux, arme, biciclete, mijloace financiare și alte bunuri. Ulterior, bunurile erau introduse prin contrabandă în Moldova, după care erau vândute pe piața tenebră”, notează Inspectoratul General al Poliției (IGP).

Din banii obținuți ilegal, membrii grupului infracțional își cumpărau mașini de lux, case și terenuri, o mare parte dintre acestea fiind înregistrate pe alte persoane (prieteni, părinți, alte rude, concubine). O altă parte din banii ilegali erau investiți în afaceri profitabile.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

În baza acestor și altor probe, în municipiul Chișinău au fost desfășurate peste 20 de percheziții de către ofițerii Inspectoratului Național de Investigații (INI), sub conducerea procurorilor PCCOCS, cu participarea experților Europol.

„Cu sprijinul mascaților de la BPDS „Fulger” au fost ridicate ceasuri de lux, telefoane mobile și bani (euro, franci elvețieni, dolari și dirham), bijuterii din metale și pietre prețioase (inele cu pietre prețioase, cercei, brățări, lanțuri, pandantive, monede), pietre prețioase de diferite dimensiuni, pixuri de colecție, cartușe păstrate ilegal, cartele telefonice din UE, biciclete de lux, stații radio folosite pentru comunicare la comiterea infracțiunilor, unelte destinate comiterii infracțiunilor, înscrisuri de ciornă, contracte de procurare-vânzare a bunurilor mobile și imobile înregistrate pe persoane terțe”, precizează Poliția.

De asemenea, au fost ridicate patru mașini de lux, estimate la 150.000 euro, care o parte au fost înregistrate pe persoane terțe, beneficiarii efectivi ai bunurilor mobile și imobile stabilite fiind membrii grupului infracțional.

Investigațiile continuă, în vederea stabilirii tuturor membrilor grupului infracțional și tragerii lor la răspundere. Potrivit legii, între timp, cei patru învinuiți beneficiază de prezumția nevinovăției.