Consumați apă și nu stați mult la soare! Recomandările IGSU, în contextul codului portocaliu de caniculă

Consumați apă și nu stați mult la soare! Recomandările IGSU, în contextul codului portocaliu de caniculă
Sursa foto: ziar.md

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a venit cu o serie de recomandări, în contextul în care meteorologii au emis cod portocaliu de caniculă. Cetățenii sunt îndemnați să evite expunerea îndelungată la razele solare, în special în orele amiezii. Potrivit specialiștilor, cele mai vulnerabile categorii sunt copiii mici, femeile însărcinate, persoanele în etate și cele cu boli cronice și cardiace.

Pentru a evita șocul termic și deshidratarea organismului, oamenii sunt rugați să consume suficientă apă, să poarte haine lejere de culori deschise și să utilizeze mijloacele de protecție solară, în cazul în care decid să iasă afară. De asemenea, maturii sunt rugați să nu-i lase pe cei mici în spații închise neaerisite sau în automobile parcate la soare.

„În perioada caniculară, o atenție deosebită trebuie să fie acordată regulilor de siguranță și comportamentului în timpul scăldatului. IGSU avertizează repetat cetățenii că scăldatul se permite doar în locuri autorizate și amenajate cu stații de salvare, iar maturii trebuie să-și monitorizeze strict copiii aflați în preajma lacurilor și râurilor, să nu le permită scăldatul de unii singuri. ”, precizează responsabilii.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Pe această cale, IGSU amintește că intrarea bruscă în apă după expunerea îndelungată la razele solare este interzisă. Persoanele care optează să meargă la scăldat sunt îndemnate să facă un duș înainte de a intra în apă, în locurile special amenajate și zonele de agrement cu piscine, pentru a regla treptat temperatura corpului. Mai mult, consumul băuturilor alcoolice înainte de a intra în apă este strict interzis.

Totodată, cetățenii sunt rugați să evite utilizarea focului deschis în preajma lanurilor cu cereale, a spațiilor forestiere, precum și a locurilor de agrement. În perioada temperaturilor ridicate cu umiditate redusă, acest lucru poate conduce la incendii de vegetație și cereale, care pot afecta suprafețe extinse.

În situații de risc, apelați de urgență Serviciul 112.

Cod portocaliu de caniculă în centrul și sudul R. Moldova. Se așteaptă maxime de 39 de grade Celsius
Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis cod galben de caniculă pentru raioanele din nordul țării și cod portocaliu de canicula în centrul și sudul R. Moldova. Avertizarea intră în vigoare pe 10 iulie și va fi valabilă până pe 16 iulie. temperatura maximă a aerului va atinge valori între