Consultări și antrenamente comune. Parlamentul a ratificat Acordul de cooperare în domeniul apărării cu Franța

Consultări și antrenamente comune. Parlamentul a ratificat Acordul de cooperare în domeniul apărării cu Franța
Sursa foto: Camera de Comerț și Industrie A R. Moldova

Parlamentul a ratificat Acordul de cooperare în domeniul apărării cu Franța. Documentul are scopul de a stabili și a dezvolta o cooperare avantajoasă atât pentru Franța, cât și pentru R. Moldova.

În anul 1998, Ministerul Apărării al R. Moldova a încheiat cu Ministerul Apărării din Franța un acord în același domeniu, dar care nu acoperă tot spectrul de aspecte ale cooperării.

Astfel, în context, s-a propus inițierea unui nou acord care are scopul de a stabili și a dezvolta o cooperare avantajoasă atât pentru Franța, cât și pentru R. Moldova. Noul acord prevede colaborarea în domenii precum politica și planificarea apărării, reforma forțelor armate, controlul și gestionarea spațiului aerian, medicina militară etc.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Cooperarea va avea următoarele forme: vizite oficiale și reuniuni de lucru, schimburi de experiență, consultări, specializări, antrenamente și exerciții comune. Totodată, în baza noului acord, autoritățile vor elabora, în fiecare an, un plan de cooperare bilaterală, care va include detalii privind acțiunile și numărul de persoane implicate în desfășurarea acestora.

Acordul a fost încheiat pe o perioadă nedeterminată. Documentul a fost semnat la Paris la 7 martie 2024. Inițiativa de încheiere a unui nou acord în domeniul apărării aparține Franței și a fost exprimată după desfășurarea la Chișinău a celui de al doilea Summit al Comunității Politice Europene 2023.

R. Moldova a semnat două acorduri cu Franța. La Chișinău va fi deschisă o misiune de apărare
R. Moldova și Franța au semnat două acorduri: de apărare și de cooperare economică. Acordul semnat de miniştrii apărării prevede în special „deschiderea în următoarele luni a unei misiuni de apărare permanentă la Chişinău”, a precizat președintele Franței Emmanuel Macron, în cadrul unui briefing de…