Condiții europene la Spitalul din Soroca: Cum arată secția Anestezie și Terapie Intensivă, după reparație

Condiții europene la Spitalul din Soroca: Cum arată secția Anestezie și Terapie Intensivă, după reparație
Colaj ziar.md. Sursa foto: Ministerul Sănătății

Dublă sărbătoare la Spitalul Raional Soroca „Anatolie Prisăcari”. Astăzi, în incinta instituției medicale a fost inaugurată secția Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), reparată capital, fiind pus în funcțiune și tomograful computerizat din centrul primar AVC. Prezentă la eveniment, președinta Maia Sandu a declarat că autoritățile centrale doresc ca toate spitalele din țară să fie modernizate, astfel încât medicii să poată salva mai multe vieți.

Secția ATI va activa pe 12 paturi și va acorda asistență medicală tuturor pacienților în stare critică, poli-traumatizați, cu patologii cardiovasculare, cum ar fi infarct miocardic sau accident vascular cerebral, inclusiv celor din raionul Drochia. Totodată, în cadrul laboratorului modernizat se vor efectua toate analizele de urgență necesare 24/24.

„Această secție arată ca o secție europeană. Asemenea lucruri vrem să facem peste tot în țară. Este încă mult de muncă. Economia noastră nu este atât de puternică ca să poată genera toate resursele de care avem nevoie ca să transformăm spitalele într-un an sau în doi ani. De aceea, este important să avem prieteni. [...] De fiecare dată când am ocazia să discut cu parteneri ai R. Moldova, spun că avem nevoie de bani pentru modernizarea sistemului spitalicesc, pentru că oamenii sunt cea mai valoroasă resursă a țării noastre”, a menționat șefa statului în cadrul evenimentului.

Reparația capitală a secției ATI a fost realizată în cadrul proiectului Băncii Mondiale „Răspuns de urgență la COVID-19” în R. Moldova. De asemenea, atât din sursele bugetului de stat, cât și cu suportul partenerilor externi, secția a fost dotată cu mobilier și echipamente medicale de înaltă performanță, necesare pentru acordarea ajutorului medical pacienților în stare gravă. Costul total al investițiilor este de circa 20 de milioane de lei.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

În cadrul evenimentului a fost inaugurat și un tomograf computerizat de ultimă generație, care va ajuta medicii să stabilească rapid și cu precizie înaltă diagnosticul, în cazul pacienților cu accident vascular cerebral. Aparatul urmează să fie utilizat și pentru alte urgențe medicale, cum ar fi: traumatisme, hemoragii interne, maladii cardiovasculare, oncologice, respiratorii, reducând considerabil rândul de așteptare pentru asemenea investigații.

„După ce testați tomograful și spuneți ca putem începe, activăm acest centru la dumneavoastră în Soroca. Ambulanțele vor prelua din localitățile adiacente nu doar acestui raion pacienții necesari și eu vor avea o șansă la viață prin aplicarea acestor metode simple și ieftine de tratament. Atunci când spitalul nu va avea capacitatea, acești pacienți vor fi transferați la Chișinău pentru operații mai complicate, endovasculare și neurochirurgicale”, a declarat ministra Sănătății Ala Nemerenco.

Tomograful computerizat a fost achiziționat din mijloacele financiare prevăzute pentru implementarea Componentei „Sănătate” a Proiectului „Răspuns de urgență la COVID-19 și suport pentru întreprinderile micro, mici și mijlocii”, în conformitate cu Acordul-cadrul de împrumut dintre R. Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB), în sumă de circa 8,2 milioane de lei.

Pentru modernizarea infrastructurii Spitalului Raional Soroca și dotarea cu dispozitive medicale de înaltă performanță, Ministerul Sănătății, atât din surse proprii, cât și cu suportul partenerilor, a investit în anul 2023 suma de circa 40 de milioane de lei.

În spitalele din țară vor fi deschise 13 centre pentru pacienții care au suferit accidente vasculare cerebrale
În spitalele din R. Moldova vor fi instituite 13 centre pentru pacienții care au suferit accidente vasculare cerebrale. 11 dintre aceste vor fi primare, unul multidisciplinar și unul comprehensiv. Anunțul a fost făcut de ministra Sănătății, Ala Nemerenco, luni, 16 octombrie. Potrivit Ministerului S…
În nordul țării a fost inaugurat primul tomograf computerizat. Ala Nemerenco: „Va fi cel mai important echipament”
La Spitalul Clinic Bălți a fost inaugurat joi primul tomograf computerizat din nordul țarii. Persoanele asigurate medical vor beneficia de investigații gratuite, a anunțat ministra Sănătății Ala Nemerenco. Potrivit Ministerului Sănătății, tomograful se află în noua Unitate Primiri Urgențe și va aju…
FOTO/ VIDEO Pentru prima dată, un spital raional din R. Moldova a fost dotat cu tomograf computerizat
Tomografele computerizate au ajuns și în instituțiile raionale din țară. Primul aparat de acest fel a fost inaugurat vineri, 20 octombrie, la Spitalul Raional Căușeni „Ana și Alexandru”, care deservește inclusiv pacienți din raioanele Ștefan Vodă și Slobozia, scrie Studio-L. Aparatul de ultimă gene…