Compania Energocom anunță că a rambursat în bugetul de stat 300 de milioane de lei

Compania Energocom anunță că a rambursat în bugetul de stat 300 de milioane de lei
Imagine simbol. Sursa foto: euneighbourseast.eu

Energocom anunță că a restituit în bugetul de stat 300 de milioane de lei, bani proveniți din contul reducerii capitalului social al companiei. Suma face parte din mijloacele financiare injectate pe parcursul anului 2022.

„Măsura este prevăzută în Legea bugetului de stat, conform căreia, până la sfârșitul anului 2024, societatea va organiza procedura de achiziționare a 1.300.000 de acțiuni proprii. Respectiv, până la sfârșitul anului 2024, SA Energocom va achita integral, eșalonat, către bugetul de stat toată suma de 1,3 miliarde de lei”, precizează reprezentanții companiei de stat.

Potrivit Energocom, pe 1 decembrie 2023, întreprinderea a returnat în bugetul de stat un miliard de lei, urmare dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) din 13 septembrie 2023. Deciziile de rambursare vin în contextul stabilizării pieței gazelor naturale.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Concomitent, compania de stat anunță că a restituit astăzi Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) 65 de milioane de euro, închizând prima tranșă (ciclul 2 de utilizare) de 100 de milioane de euro, după ce în luna mai a fost făcut un transfer de 35 de milioane de euro.

Scopul împrumutului BERD constă în diversificarea surselor de achiziție a gazelor naturale și crearea stocurilor strategice. Primele două tranșe ale creditului, în valoare totală de 300 de milioane de euro, au fost închise.

Astfel, rămâne activă tranșa 3, în valoare de 165 de milioane de euro. Aceasta, împreună cu cele circa 34 de milioane de euro grant din partea Guvernului Norvegiei, vor fi folosite la necesitate în viitorul sezon de încălzire, pentru a asigura țara cu resurse energetice.

Guvernul a decis: Energocom va restitui statului un miliard de lei
SA „Energocom” va restitui în bugetul de stat un miliard de lei. Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a aprobat o decizie în acest sens în cadrul ședinței de joi, 14 septembrie. Potrivit Guvernului, CSE a luat această hotărâre în contextul stabilizării situației de pe piața gazelor naturale,…