Comisia Europeană a alocat 1,5 miliarde de euro pentru Ucraina, în cadrul programului „Ukraine Facility”

Comisia Europeană a alocat 1,5 miliarde de euro pentru Ucraina, în cadrul programului „Ukraine Facility”
Imagine simbol. Sursa foto: Shutterstock

Comisia Europeană a alocat a doua tranșă de sprijin bugetar macrofinanciar pentru Ucraina, în valoare de 1,5 miliarde de euro. Aceasta face parte din programul „Ukraine Facility”, cu un buget total de 50 de miliarde de euro.

„Ucraina poartă o povară grea pentru noi. Astăzi, oferim încă 1,5 miliarde de euro, ca parte a mecanismului „Ukraine Facility”. Acest lucru este vital pentru a menține funcționalitatea Ucrainei ca stat, în timp ce aceasta luptă împotriva agresorului. Europa rămâne unită și hotărâtă”, a scris președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe rețeaua X.

Premierul Ucrainei, Denis Șmîhal, a confirmat alocarea celei de-a doua tranșe în valoare de 1,5 miliarde de euro, precizând că banii vor fi utilizați pentru acoperirea celor mai importante cheltuieli bugetare. care va „întări și mai mult stabilitatea noastră economică”.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

„Mulțumesc Comisiei Europene pentru evaluarea pozitivă a implementării celor cinci indicatori, care este o condiție prealabilă pentru alocarea fondurilor. Mizăm pe alocarea rapidă a celei de-a treia tranșe, în valoare de 1,89 miliarde euro”, a transmis oficialul de la Kiev.

În total, Ucraina preconizează să primească în acest an 16 miliarde de euro prin intermediul programului „Ukraine Facility”.

Amintim că, pe 1 februarie curent, șefii de stat și de guvern ai statelor membre ale Uniunii Europene au adoptat unanim decizia de a aloca 50 de miliarde de euro în sprijinul Ucrainei. Suma totală va fi repartizată pentru o perioadă de patru ani.